בג"ץ דחה עתירה נגד הנגשת מערת המכפלה: "כיצד זה לא נעשה עד היום?"

בג"ץ דחה היום את עתירת עיריית חברון הערבית לביטול עבודות הבניה להנגשת מערת המכפלה. בפסק הדין ציינו השופטים את תמיהתם על המצב הקיים שלמעשה מונע מחלקים באוכלוסייה להגיע למערה

חדשות כיפה חדשות כיפה 04/11/21 18:30 כט בחשון התשפב

בג"ץ דחה עתירה נגד הנגשת מערת המכפלה: "כיצד זה לא נעשה עד היום?"
מערת המכפלה, צילום: shutterstock

בית המשפט העליון דחה היום (חמישי) את הערעור של עיריית חברון הערבית נגד העבודות להנגשת מערת המכפלה. השופטים דחו פה אחד את הערעור נגד ההנגשה והוסיפו ביקורת על כך שמערת המכפלה לא הייתה מונגשת עד היום. מי שעומד היום בראש עיריית חברון הוא תייסיר אבו סנינה מחבל שהיה מעורב שהשתתף בפיגוע הירי בבית הדסה ושוחרר במסגרת חילופי שבויים.

"ההנגשה לאנשים עם מוגבלויות אינה מעשה חסד אלא זכות שבצידה חובה, שכיום באה לידי ביטוי באמנות בינלאומיות, ובחקיקה הישראלית בחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות" פסק השופט יצחק עמית.

"ההנגשה צפויה לשרת בעתיד גם את המוסלמים הבאים להתפלל באתר הקדוש, וכן את התיירים המבקרים במערת המכפלה" השופטים תמהו על העדר הנגשה עד כה: "מובן כי ככל שיש צורך בהנגשה גם בכניסה המיועדת למוסלמים, הרי שפתוחה הדרך לעירייה לטפל בנושא זה, ותמיהה היא הכיצד הדבר לא נעשה עד היום".

(תיעוד משבת חיי שרה התשפ"ב).

 

הנגשת מערת המכפלה - סאגה של שנים ארוכות

שר הרווחה מאיר כהן שכיהן בתפקיד גם ב-2014 הגיע לביקור בחברון באותה שנה, ואמר: "בלי שום קשר לכל הוויכוח הפוליטי שמתחולל בארץ, ראוי מאוד ורצוי מאוד שנטפל בנושא הנגישות ואני מאוד מקווה שאנחנו נצליח להזיז את זה, כי צר לי שאנשים מגיעים לכן ולא יכולים לעלות ולהתפלל".

באוגוסט 2018, שר הביטחון דאז, אביגדור ליברמן, פעל להנגשת המערה, כך עלה ממכתב ששיגר לחברת הכנסת לשעבר שולי מועלם רפאלי, מכתב שהגיע לידי "חדשות כיפה". עם זאת, גם הוא הודה כי קיים קושי לפתור את הבעיה במקום. "אנו מודעים היטב לבעיה", כתב עוזרו הבכיר של השר, "סיירנו במקום ואנו עמלים בימים אלו למצוא פתרון בנושא". עם זאת, בהמשך הוא כתב כי הסדרת הנושא נתקלת בקשיים, "כידוע לך העניין בעל רגישות רבה גם ברמה הבינלאומית ונקווה לצלחו במהרה".

במאי 2019  עוזר שר הביטחון דאז, בנימין נתניהו, לנושאי התיישבות, קובי אלירז, כתב לרב הראשי דוד לאו כי בהמשך לסיור שערך במקום, "הונחו גורמי המקצוע להעביר מספר חלופות הנדסיות הנותנות מענה להנגשת המתחם". בנוסף ציין כי "גורמי המנהל האזרחי מקיימים שיח עם הוואקף על מנת להגיע להסכמה באשר לצרכי שתי האוכלוסיות בהנגשת המערה". לצד זה נכתב כי מספר משרדי ממשלה הסכימו להעמיד לטובת הנושא תקציב ייעודי שיממן את העבודות.

בתחילת נובמבר 2019, יצא מכתב מטעם ועדת חוץ ובטחון הזמנית בכנסת, המאשר את לוח הזמנים המואץ לסיום עבודות ההנגשה של מערת המכפלה עד לחג הפסח אותה שנה, דבר שכאמור, לא התרחש. לאחר מספר שבועות המנהל האזרחי החל בתכנון בפועל להנגשת המערה. ארבעה שבועות מאוחר יותר לא נרשמה כל התקדמות

איילת שקד הסבירה בפברואר 2020 עת כיהנה כשרת המשפטים, מדוע ההנגשה אינה מתקדמת. "מכיוון שאנו לא מצליחים לקבל את הסכמת הפלשתינים, צריך להתקדם ואני בטוחה שכשנושא ההפקעה יגיע לשולחן שר הביטחון הוא יאשר אותה". 

במאי 2020, שר הביטחון דאז נפתלי בנט, אישר באופן סופי את פרויקט ההנגשה לכלל ציבור המתפללים. "במשך שנים פיתוח מערת המכפלה עוכב, הגיע הזמן להתקדם. אנחנו נותנים אור ירוק לבניית המעלית כדי להפסיק את האפליה ארוכת השנים במקום. כל אדם, בעל מוגבלות או לא, צריך לקבל את האפשרות לבקר במערה, שהיא אתר מורשת יהודי חשוב". שבוע לאחר מכן הודיע משרד הביטחון על הפקעת השטח.

באוגוסט 2020 התכנסה ישיבת ועדת משנה לתכנון ובניה, במטרה לאשר את היתר הבניה להנגשת המערה אך המנהל האזרחי דחה ב-21 יום נוספים את תכנית ההנגשה של המערה. חודש וחצי לאחר מכן, אישרה ועדת המשנה לתכנון ורישוי במנהל האזרחי את היתר הבנייה לטובת קידום הפרויקט. 

בנובמבר 2020 שוב התקבלה הבטחה, הפעם לסיום העבודות עד ראש השנה. לוח הזמנים הסופי של הנגשת מערת המכפלה - פורסם וסיום העבודות נקבע לתחילת חודש ספטמבר 2021. 

בסוף מאי 2021 אחרי שבג"ץ הכריע כי ניתן להנגיש מיידית את מערת המכפלה, הוקפאה ההנגשה שוב, הפעם על ידי שר הביטחון בני גנץ. הבוקר כאמור, בהתאם להחלטתו של גנץ, החלו העבודות שצפויות להימשך חצי שנה.