דבר תורה קצר לפרשת בחוקותי

חדשות כיפה חברים מקשיבים 17/05/12 21:21 כה באייר התשעב

שאלה

בס"ד

מי לא שמע פעם את הקריאה: "[אתה עצור בשם החוק]!"?

ללא מערכת חוקים כלשהי, ועד כמה שהם נראים נוקשים – לא הייתה שום חברה מצליחה להחזיק מעמד.

גם בפרשה שלנו – פרשת בחוקותי, מוזכר המושג חוק:

"אִם-בְּחֻקֹּתַי, תֵּלֵכוּ; וְאֶת-מִצְו‍ֹתַי תִּשְׁמְרוּ, וַעֲשִׂיתֶם אֹתָם" (ויקרא פרק כ"ו פסוק ג').

אז מה ההבדל בין המצוות – שאלה בעצם הוראת הדרך כיצד יש להתנהג ע"פ התורה, לבין חוקים?

כאן מפרש רש"י את המושג "חוק" בצורה אחרת – "שתהיו עמלים בתורה".

הכוונה, החוק עצמו הוא דבר נוסף שצריך לקיים, [מעבר] למצוות – לעמול בתורה.

אז מה זה "[עמל]" בעצם?

אנחנו פוגשים שוב את המושג "עמל" בסיום מסכת:

"אנו עמלים והם עמלים - אנו עמלים ומקבלים שכר, והם עמלים ו[אינם] מקבלים שכר".

זה ממש לא הוגן!

למה יש מישהו שעמל – ו[לא מקבל] שכר?

החפץ חיים מביא משל:

משל לאדם שהזמין חליפה מחייט, וכשבא לקחת אותה – התברר שהיא לא מתאימה למידות שלו.

"וואי, איזה חליפה! אבל תוכל להכין לי יותר טובה – כזאת שתתאים לי?" שאל הקונה.

"תשמע, אין בעיה, רק תשלם לי גם על זאת ש[כבר עשיתי]" ענה החייט.

"מה?! אבל באתי לקנות חליפה שמתאימה לי! רק עליה אשלם!" רטן הקונה.

"אבל עבדתי המון זמן על החליפה הראשונה!" טען כנגד החייט.

"כן, אבל התשלום לא על [העמל] – אלא על [התוצאה]!" נתן הקונה מכה ניצחת.

כאן מסיים החפץ חיים את המשל, ומלמד נמשל חשוב מאוד שהתורה רוצה [לחוקק לנו].

שכר לימוד התורה הוא [לא עבור הידיעה]!

"והם עמלים ואינם מקבלים שכר" על [עצם] העמל!

"ר׳ יוחנן... אמר הכי:

...אשרי מי שגדל בתורה ו[עמלו] בתורה, ועושה נחת – רוח ליוצרו!" (גמרא בבלי ברכות, דף י"ז עמוד א').

כמה הצלחנו, כמה הבנו – זאת לא הנקודה החשובה ביותר.

העיקר זה העמל - זה הכי נותן נחת רוח לקב"ה!

אז יאללה – לעבודה?

שבת שלום!

חבים מקשיבים