נר הבדלה

חדשות כיפה הרב אפי קיציס 16/03/08 01:58 ט באדר ב'

שאלה

מתי ניתן להדליק נר הבדלה? האם מותר לכבותו ואם כן מתי?

במידה וניתן לכבותו האם ניתן להדליק את אותו הנר גם בשבת הבאה ולאחר מכן?

האם ניתן להדליק דבר מה אחר כדוגמת מצית, נר שבת רגיל, גפרורים וכיוצ"ב

במידה ואין נר, מה עושים? האם מברכים?

תשובה

לשואל שלום רב.
במוצאי שבת מברכים על נר הבדלה. יש לכך כמה סיבות.
א. זאת ברכת הודאה על האש. וכיון שכל הזמן אנו משתמשים באש ותוצריה, אי אפשר לברך כל הזמן. לכן אנו מברכים בתחילת השבוע, ברגע הראשון שמותר להדליק, פעם אחת על כל השבוע.
ב. לפי חז"ל במוצאי שבת הראשונה, אחרי הגירוש מגן עדן, ה' גילה לאדם את האש. לכן במוצאי שבת אנו מברכים עליה. זאת גם הסיבה שבגללה אנו מעדיפים במוצאי שבת לברך דווקא על אש שהוצאנו אותה במוצאי שבת, ולא מנר שדלק כל השבת (להבדיל ממוצאי יום כיפור).
לכן בצאת השבת, אחרי צאת הכוכבים (בשום פנים ואופן לא לפני!), אחרי תפילת ערבית, מדליקים נר ועושים הבדלה. ואם בתפילת ערבית שכח להזכיר "המבדיל בין קדש לחול" בברכת "אתה חונן", צריך לומר "... המבדיל בין קדש לחול", ורק אז ידליק את הנר.
מותר לכבות את נר ההבדלה, וכך נוהגים. ומדליקים בו שוב בשבת הבאה. ואם אין נר, אפשר להדליק אש אחרת. לכתחילה צריך "אבוקה" כלומר 2 להבות מחוברות, כמו שיש בנר הבדלה. ואם אין, מצמידים 2 נרות רגילים או 2 גפרורים וכד'. ואם אין, ויש לו רק נר אחד, מברכים עליו. וכן אפשר על מצית או גפרור.
אם אין נר בכלל, מבדילים בלי נר, וכשיהיה להם נר או גפרור (עד יום שלישי) יברכו עליו בנפרד.
בברכה
אפי קיציס