מהות שמירת השבת

חדשות כיפה רבני ישיבת הר ברכה 12/04/11 10:27 ח בניסן התשעא

שאלה

שלום אני בחור דתי, אוהב לקרוא וללמוד, אני קורא הרבה ספרים ולומד תמיד על הדת.

חברה שלי באה מבית חילוני לגמרי, אני דתי, ואין לי מושג על הדת, אני מסביר לה דברים לאט לאט ומקרב אותה, על רוב הדברים היא מסכימה אך יש דברים שבאים איתה מהבית מההורים והם עוקצים אותה לפעמים והיא מקשה עלי לתת לה תשובות.

למשל בשמירת השבת, היא רגילה מגיל קטן שבשבת הם היו הולכים לטייל ולחרוש את הארץ כי שני ההורים שלה הם אנשים עובדים ורק בשבתות יש זמן והיא הייתה רגילה לטיולים כל שבת.

ועכשיו היא שואלת אותי, כשנתחתן ונעבוד כל השבוע מתי יהיה לנו זמן לטייל? מתי יהיה לנו זמן לראות סרט טוב אם לא בשבת? מתי אני אוכל לכתוב וללמוד דברים אם לא בשבת?, היא מסכימה איתי על עקרון השבת אבל לא על הדברים שאסור, היא אומרת מזה מפריע לה' שאני כותבת?, אני מנסה להסביר לה את מהות השבת ואת המנוחה ואת העצירה ממרוץ החיים, גם אמרתי לה שיש לדתיים זמן לטייל כמו בחול המועד וחופשות החגים וגם יש חופשות מהעבודה בנוסף אמרתי לה שאם מטיילים בטעם טוב ולא כל שבת זה יותר כיף, הכוונה שילד מחכה לחג כדי לטייל אז יש לו הנאה גדולה יותר מאשר שכל שבת הוא מטייל, בנוסף היא אומרת לי שהיא רואה אנשים שכבר בצהרי יום שבת מחכים לצאת השבת וזה באמת ככה אפילו אצלי במשפחה בשעה 4 כבר מסתכלים בשעון ומחכים מתי תצא השבת, ואין לי תשובות מספקות לתת לה וזה נושא קריטי בהתחזקות שלה, אני אשמח אם תתנו לי תשובה, בנוסף לזה שאין לה ידע והכרות עם הדת יש לה גם טפטופים אנטי דת מהמשפחה וזה מקשה עלי מאוד כי להורים שלה יש את השאלות החודרניות כגון איפה ה' היה בשואה וכו' ואני מתעלם מהשאלות האלה אבל אתם יודעים כמו שרשום בפרקי אבות, צריך ללמוד היטב כדי לדעת מה להשיב לאפיקורוסים.

תודה רבה, מצפה לתשובה וחג שמח!

תשובה

שלום
אמונה היא חלק מאד חשוב בזהות העצמית של כל אדם ולכן לענ"ד לפני שמבססים קשר אישי וק"ו לפני שמדברים על חתונה צריך להשקיע זמן בבירור הזהות מפני שעם השנים האדם מעמיק בזהות האישית שלו ומעוניין לממש אותה עם בן זוגו ולכן נישואים מעורבים של זוג דתי וחילוני הם דבר מורכב ולא רצוי.

מתוך רצון טוב לקרב את הציבור החילוני לתורה ומצוות ישנה נטייה להסביר את המצוות ע"פ העקרונות המקובלים בתרבות המערבית ולא ע"פ עקרונות חז"ל עד כדי כך שהשומע מקבל רושם שעדיף להישאר עם המקור....

הדבר בולט בשאלתך ע"פ דברי חז"ל שתי מצוות יסודיות מעמידות את השבת: ´זכור´ ו´שמור´. מצוות עשה ומצוות לא תעשה. מצוות ´שמור´ עניינה להימנע מכל מלאכה, שבכל ששת ימי המעשה מוטל על האדם לדאוג לצרכיו וליישובו של עולם, וביום השבת נצטווינו [לשבות מכל מלאכה. ועל ידי כך נוצר חלל פנוי בנפש, ואותו נצטווינו למלא בתוכן החיובי של מצוות ´זכור´, שעניינה לזכור את קדושת השבת ולהתקשר אל יסודות האמונה.]

כאשר מדגישים רק את מצות זכור כיום של מנוחה מעמל ומתעלמים ממצוות שמור שעיקרו הקדושה והתקשרות ליסודות האמונה] עולות שאלות בעניין הטיול וההמתנה ליציאת השבת אבל מי ששואף להתעלות ברוחניות ממלא את השבת בעיסוק בתורה באופן כזה שהוא מצר על כך שהשבת נגמרת ...

אני חושב שכדאי לכם ללמוד את כל ספריו של הרב מלמד באתר ישיבה שהם מבטאים את ערכי התורה במקורה מתוך שאיפה לתת לתורה להדריך את החיים בלא להשתעבד לתבניות החשיבה המקובלות ובאופן הזה כאמור הרבה שאלות נעלמות

ולהלן הרחבה בעניין השבת מספר פניני הלכה מאת הרב אליעזר מלממד שליט"א http://www.yeshiva.org.il/midrash/shiur.asp?cat=431