האקדמיה עם מילה עברית חדשה לאימוג'י

האקדמיה ללשון פרסמה מילה חדשה בעברית לאימוג'י - סִמְלוֹן. בנוסף נבחרו שמות עבריים למספר סוגי מדוזות, לרגל הקיץ, וכן התקיים דיון בחלופה עברית למילה - אנדרדוג

חדשות כיפה חדשות כיפה 28/06/20 09:54 ו בתמוז התשפ

האקדמיה עם מילה עברית חדשה לאימוג'י
אימוג'י, צילום: shutterstock

מליאת האקדמיה ללשון העברית התכנסה בשבוע שעבר, וקיבלה מספר החלטות בנוגע למילים חדשות בעברית. המליאה דנה בישיבתה בכמה מילים בשימוש כללי, ובהן חלופה עברית למילה אימוג'י. מקור המילה "אֵמוֹגִ'י" ביפנית, והיא נוצרה מהלחם של שני רכיבים שמשמעם 'תמונה' ו'תו' (או 'אות').
בעקבות פניות רבות שהגיעו לאקדמיה בשנים האחרונות הוחלט להציע לציבור מילה עברית פשוטה ושקופה: סִמְלוֹן. מילה זו מצטרפת למונח הוותיק יותר פַּרְצוּפוֹן, שמעתה ישמש רק לסמלונים שצורתם פרצוף.

עוד נדונה השאלה מה אפשר לומר בעברית במקום אנדרדוג. מקור הביטוי בארצות הברית בתחום תחרויות הכלבים: underdog היה הכינוי לכלב שהפסיד בקרב (ושכב על הרצפה ומעליו רכן הכלב המנצח – top dog), ומשם הושאל למשמעות המוכרת כיום – מי שנמצא מלכתחילה בעמדה נחותה יותר וצפוי להפסיד. אנשי האקדמיה סברו שאין באפשרותם ליצור חלופה עברית מקבילה לביטוי האמריקאי – שהוא בבחינת עגה. לכן הוחלט להציע למבקשים את הצירוף דל־סיכוי, וכנגדו מוצע להשתמש בצירוף רב־סיכוי לציון פייבוריט (favorite).

בנוסף, מליאת האקדמיה אישרה רשימה של שמות מדוזות – ובה בעיקר שמות של מדוזות הפוקדות את ישראל. עוד נכללים ברשימה שמות של מדוזות מסוכנות ומפורסמות מרחבי העולם. את הרשימה הכין ד"ר דור אדליסט מאוניברסיטת חיפה וצוותו, והיא נדונה בוועדת הזואולוגיה של האקדמיה העוסקת בקביעת שמות עבריים לבעלי חיים.

בשמות המדוזות שאושרו כמה שמות ציוריים במיוחד: כְּחֻלַּת־שׁוּלַיִם חֲלָקָה (Rhizostoma pulmo, לשעבר 'מדוזה מצויה') – על שם הפס הכחול והעבה בשולי הפעמון; מַצְפְּנִית נְקֻדָּה (Chrysaora pseudoocellata) – על שם הפסים בדגם מצפן בגב הפעמון ושמונה נקודות כהות בשוליו; בֵּיצַת־עַיִן יָם־תִּיכוֹנִית (Cotylorhiza tuberculata) – שנראית ממש כמו "ביצת עין"; יְרֵחִית אַרְבַּע־קְשָׁתוֹת (Aurelia aurita) – בהשראת הסוג השם העממי באנגלית Moon jellyfish.

בנוסף קיבלה המליאה מספר החלטות בתחום הניקוד. הרשימה המלאה של החלטות מליאת האקדמיה נמצאת באתר האינטרנט (מרשתת) של האקדמיה ללשון העברית.