בית המשפט העליון: רוב הציבור סומך על הכשרות של הרבנות

השופט חיים מלצר קבע כי "אין ספק כי בעיני רוב הציבור מועצת הרבנות הראשית והפועלים מטעמה הם המוסמכים על פי דין להכריז על כשרותו של מוצר"

חדשות כיפה חנן גרינווד, כיפה 09/09/14 10:53 יד באלול התשעד

בית המשפט העליון: רוב הציבור סומך על הכשרות של הרבנות
פלאש 90, צילום: פלאש 90

חיזוק לרבנות הראשית מבית המשפט העליון. על רקע ריבוי הבד"צים והכשרויות המהודרות, קבע השופט חיים מלצר כי למרות היחלשות יוקרתה של הרבנות הראשית, היא עודנה נחשבת לברת הסמכה בענייני הכשרות. "אין ספק כי בעיני רוב הציבור, מועצת הרבנות הראשית והפועלים מטעמה הם המוסמכים על פי דין להכריז על כשרותו של מוצר". קבע השופט מלצר בדיון בתובענה ייצוגית נגד חברה ששיווקה בפסח מוצרים עם חשש לחמץ, כשעליהם הכיתוב "כשר לפסח בהשגחת הרבנות".

האירועים שנדונו בתביעה אירעו לפני כעשר שנים, בפסח תשס"ד, אז הפרה חברת פריניר הוראה של הרבנות גליל תחתון, ושיווקה מוצרים שיש בהם חשש חמץ ככשרים לפסח. בעקבות ההפרה הגישו מספר אזרחים בקשה לתובענה ייצוגית אשר נדחתה בבית המשפט המחוזי בנצרת. התובעים ערערו ובית המשפט העליון קיבלת את ערעורם וקבע שיש לדון בתובענה כייצוגית.

השופט מלצר הוסיף: "תעודת הכשר מטעם הרבנות הראשית, או כיתוב על גבי מוצר כי הוא 'כשר', או 'כשר לפסח' - כמוהו, בעיני הציבור, כ'תו תקן' המעיד על כשרותו של המוצר. ציון בדבר כשרותו של מוצר מזון 'בהשגחת הרבנות' יוצר בפני הציבור מצג שלפיו התקיימה השגחה פוזיטיבית, מטעם הרבנות, על רכיביו של המוצר - ועל פי רוב די לצרכן המקפיד על צריכת מזון כשר בגושפנקא זו".

הרב הראשי לישראל, הרב דוד לאו בתגובה: "האחריות המוטלת עלינו להבטיח את כשרות המזון בישראל אינה פשוטה והגשמתה רצופה מהמורות. אולם הרבנות הראשית והרבנויות עומדות בכך. הסיפור שבתביעת פריניר, מעבר לקביעה החשובה של בית משפט, הוא סיפור של רבנות מקומית שעשתה עבודה טובה למרות לחצים לא פשוטים - ובמקרה הזה סיפור פריניר הוא בהחלט מקרה מייצג".

מנכ"ל המשרד לשירותי דת ומנכ"ל הרבנות הראשית בפועל, אלחנן גלט: "אכן, רוב הציבור סומך על הכשרות של הרבנות. אני משבח את הרבנות גליל תחתון ומברך על הקביעות הנחרצות של בית המשפט העליון בעד מערך הכשרות הממלכתי".