עוד לילה לבן בכנסת | יותר כוח לממשלה והקלות כלכליות

ועדת חוקה וועדת הכספים ערכו דיונים אל תוך הלילה, בהן החולט כי יוארך החוק הקורונה המאפשר לממשלה להגיע להחלטות בנושא הקורונה ללא המתנה לאישור הכנסת. בנוסף אושרו הקלות בדמי החל"ת למבוגרים, יולדות ובעלי מוגבלויות

עדיאל שביט עדיאל שביט, חדשות כיפה 30/06/21 09:09 כ בתמוז התשפא

עוד לילה לבן בכנסת | יותר כוח לממשלה והקלות כלכליות
ועדת חוקה, צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

לילה לבן שני רצוף ועמוס במיוחד ארע אמש (ג') במשכן הכנסת, עם דיונים בשתי וועדות שדנו בענייני הקורונה. האחת היא ועדת חוקה שאישרה את הארכת חוק הקורונה הגדול, שמאפשר לממשלה להחיל הגבלות הקשורות לנגיף מבלי להמתין לאישור הרשות המחוקקת. במקביל וועדת הכספים אישרה פה אחד הקלות בתשלומי החל"ת, שנגמרים מחר, עבור בני 67 ומעלה, יולדות ובעלי מוגבלויות.

ועדת חוקה: הוארך חוק הקורונה הגדול בחמישה חודשים

לאחר שיו"ר הוועדה ח"כ קריב הגיע לסיכום עם שר הבריאות על קיצור הארכת החוק, ועדת החוקה אישרה את הארכת חוק הקורונה הגדול בחמישה חודשים במקום בשישה. בתום דיון לילי, ועדת החוקה בראשות ח"כ גלעד קריב, אישרה לקריאות שנייה ושלישית, את הצעת החוק להארכת תוקפו של חוק הקורונה הגדול בחמישה חודשים עד ל-30.11.21. זאת לאחר שדחתה כ-600 הסתייגויות שהגישו סיעות האופוזיציה.

ח"כ יואב קיש, לשעבר סגן שר הבריאות נמנע בהצבעה: "בנושא הקורונה בעניין חיים ומוות האופוזיציה תנהג באחריות במליאה גם אם תעשה חיים קשים בדרך". יו"ר הוועדה ח"כ גלעד קריב הגיב: "הגענו לסיכום עם משרד הבריאות על דעת השר, שנקצר את משך הארכת תוקפו של חוק הקורונה הגדול משישה חודשים לחמישה. העדפתי לקצר עוד יותר, ל-4 חודשים, הצוותים המקצועיים והשר ביקשו שישה. נאמרו דברים משמעותיים לגבי כוונת המשרד לגבש תזכיר חוק שיהיה מתאים יותר לתנאים הנוכחיים של ההתמודדות עם המגיפה, שיהיה גם מדתי ומאוזן בנוגע לפוטנציאל הפגיעה בחירויות הפרט". 

7 ח"כים תמכו בהארכת תוקף חוק הקורונה הגדול: יו"ר הוועדה ח"כ גלעד קריב (העבודה) והח"כים טטיאנה מזרסקי, ענבר בזק (יש עתיד), רות וסרמן לנדה (כחול לבן), יום טוב כלפון (ימינה), מאיר יצחק הלוי (תקווה חדשה), לימור מגן תלם (ישראל ביתנו) ח"כ אוסאמה סעדי (הרשימה המשותפת) התנגד לחוק 2 ח"כים נמנעו: יואב קיש (הליכוד) ומשה ארבל (ש"ס)

ועדת הכספים: הקלות בחל"ת למבוגרים, יולדות ובעלי מוגבלויות

ועדת הכספים אישרה פה אחד את חוק החל"ת לקריאה שנייה ושלישית. לדרישת הוועדה נרשמו שיפורים רבים בסעיפי החוק ובהסדרים חיצוניים, בהם שינויים לטובת: בני 67 ומעלה, זכאיות לדמי לידה, נשים לאחר לידה שחוזרות למעגל העבודה, אנשים עם מוגבלויות, ועובדים החוזרים לשוק העבודה.  לאחר דין ודברים ארוך הגיעו הצדדים להסכמות והחוק אושר פה אחד

התיקון קובע כי נוכח כך שעדיין קיים קושי לחלק מהמובטלים לצבור תקופת אכשרה מספקת לצורך קבלת דמי אבטלה, אדם שהופסקה העסקתו בחודשים יולי עד ספטמבר של שנת 2021, יזדקק ל-6 חודשי אכשרה בלבד (מתוך 18 החודשים האחרונים) במקום 12 חודשים שקובע חוק הביטוח הלאומי, ובהתאמה יהיה זכאי למחצית מימי האבטלה הקבועים בחוק לאדם במצב משפחתי זהה שצבר תקופת אכשרה מלאה. עוד קובע החוק כי מי שהופסקה עבודתו ב-3 החודשים האחרונים של 2021, יהיה זכאי ל83% מימי האבטלה הקבועים בחוק, אם צבר 10 חודשי אכשרה.

ועדת הכספים

ועדת הכספיםצילום: Yonatan Sindel/Flash90

בנוסף קובע החוק כי אדם שמלאו לו 45 שנים ושולמו לו דמי אבטלה במהלך תקופת הקורונה, יהיה זכאי לימי אבטלה נוספים שמספרם מחצית מימי האבטלה להם היה זכאי לפי החוק המקורי ושאותם מימש בתקופת ההתמודדות עם נגיף הקורונה. מובטלים מעל גיל 45 יוכלו לממש את ימי האבטלה הנוספים וכן ימי אבטלה לפי החוק המקורי שלא מימשו עד לסוף חודש יוני, עד תום 2021 או עד 12 חודשים מהתאריך שנקבע להם אישית, לפי הגבוה בניהם.

נקבע כי דמי האבטלה שישולמו במסגרת הוראות אלה, יהיו בגובה 85% משיעורם בחוק, זאת נוכח הקביעה בתיקון הקודם, כי עם ירידת שיעור המובטלים ב-10% יופחתו דמי האבטלה בשיעור זהה (בנוכח הוספת המענק לגילאי 67, נקבע השיעור על 85% במקום 90%). בנוסף מאריך החוק את הוראת השעה, במסגרתה מי שנמצא בהכשרה מקצועית יהיה זכאי לדמי אבטלה מלאים, במקום 70% בלבד בנוסח החוק המקורי. כמו-כן, מוצע לקבוע כהוראה קבועה כי אדם לא יהיה זכאי לדמי אבטלה בתקופת חל"ת בעד ימי חופשה שהוא זכאי להם, בין ששולמו לו ובין שלא שולמו לו.

לדרישת ועדת הכספים התווסף לחוק גם סעיף הקובע את המשך מענקי ההסתגלות לאנשים מגיל 67 פלוס שהיו זכאים למענק בחודש יוני – מתן מענקים אלה ימשך לתקופה של שלושה חודשים נוספים, עם מתווה פוחת של 90, 80, 70 אחוזים בהתאמה. 

לעניין אישה שילדה בחודשים יולי 2020 עד 31 בדצמבר 2021 והייתה זכאית לדמי אבטלה ב-30 ביוני או לפניו, בהיותה בהיריון שהסתיים בלידה, אך היא אינה זכאית לדמי לידה משום שלא הייתה בהריון בעת הפסקת עבודתה, קובע החוק לדרישת הוועדה, כי זו תהיה זכאית לדמי לידה בגובה דמי השכר האחרון שקיבלה (במקום בגובה דמי האבטלה שקיבלה בלשון הצעת החוק המקורית, מה שיביא לדמי לידה גבוהים משמעותית). כן קובע החוק לעניין יולדות עצמאיות, הארכה של הוראת השעה, לפיה ההכנסה לצורך חישוב דמי הלידה תוכל להיקבע גם על בסיס רבע שנה בשנת 2019, לפי הגבוה מבניהם ולהחיל את ההסדר האמור גם לגבי מבוטחת שילדה עד לסוף שנת 2021.

בנוסף נקבעה לדרישת הוועדה הארכה עד לסוף השנה, לתיקון הקובע כי תקופת חל"ת לא תובא במניין הימים בהם עובדת מוגנת מפני פיטורים לפי חוק עבודת נשים, התיקון היה אמור להסתיים בסוף החודש. בנוסף קבעה הוועדה התאמות בסעיפים שונים על מנת שהארכות יחולו גם על זכאים לדמי אבטלה מתוקף התנאים המקלים שנקבעו בתקופה הקורונה, ולא רק על הזכאים לפי תנאי החוק המקורי. 

עניין נוסף עליו הוסכם לדרישת הוועדה נוגע לעידוד תעסוקת אנשים עם מוגבלויות – סוכם על סבסוד שכר באמצעות זרוע העבודה, בגובה של 20 אחוזים ל-10 חודשים לאדם עם מוגבלות, כאשר ברגע שיכנס אדם עם מוגבלות למעגל העבודה, יוכל המעסיק להגיש בקשה לסבסוד שכר. ניתן יהיה להגיש בקשות מחודש אוגוסט והתשלום יהיו רטרואקטיבית מחודש יולי. הנושא צפוי להיות מעוגן בנוהל נפרד מהחוק. במסגרת כך ולדרישת חברי הוועדה, סוכם כי להטבה זו של סבסוד השכר, יהיו זכאים גם בני 40 ומעלה עם 3 תלויים. 

עניין נוסף שהוסכם וייכלל מחוץ למסגרת החוק נוגע למענק חזרה לעבודה - נקבע כי מענק חזרה לעבודה למקבלי דמי אבטלה בתקופת הקורונה שחזרו לעבוד, שאמור היה להסתיים בתום חודש יוני,  יוארך בחודש ועובדים יוכלו להיקלט לתוכו עד 31 ביולי, ולקבל את מענק 3 פעימות. בנוסף אנשים שכבר נכללו במענק העבודה יהיו זכאים לתשלום בגין חודש נוסף במסגרת מענק זה.