שוב זה קורה: החלו עבודות הנגשת מערת המכפלה

אחרי דחייה של מספר שנים, ביישוב היהודי בחברון נושמים לרווחה עם התחלת עבודות ההנגשה במערת המכפלה | בשל העובדה ששוב התחילו כמקובל, בחפירה ארכיאולוגית, יתכן שגם הפעם העבודות יתקעו לפני שיושלמו

אלעד הומינר עמיאל ירחי אלעד הומינר ועמיאל ירחי, חדשות כיפה 04/01/22 09:28 ב בשבט התשפב

שוב זה קורה: החלו עבודות הנגשת מערת המכפלה
מערת המכפלה, צילום: shutterstock

בחודש אוגוסט האחרון אישר שר הביטחון בני גנץ את פרויקט הנגשת מערת המכפלה. אלא שבפועל העבודות אמנם החלו, אך מסיבה לא ידועה הופסקו למרות שבג"צ אישר אותן גם הוא. חודשיים לאחר מכן התבררה סיבת ההפסקה: במהלך העבודות התגלו ממצאים ארכיאולוגיים. הבוקר (ג') אנחנו מפרסמים, כי חצי שנה אחרי שהחלו עבודות הארכיאולוגיה, אתמול החלו עבודות ההנגשה לבנית המעלית במקום.

 

כזכור לאחר לחץ ציבורי רחב של ארגון בצלמו החליטו להפקיע את שטחי מערת המכפלה מידי הווקף. כאמור, אתמול החלו עבודות הארכיאולוגיה לקראת הנחת המעלית במקום. המעלית עצמה נבנית במפעל בגרמניה ובקרוב תגמר השלמתה והיא תובא לארץ. נציין, כי בשל העובדה ששוב התחילו כמקובל, בחפירה ארכיאולוגית, יתכן שגם הפעם העבודות יופסקו לפני שיושלמו.

שי גליק, מנכ"ל בצלמו, מסר בעקבות הפרסום: "הנגשת המערה הינה עניין הומניטרי ממדרגה ראשונה. חובה לזרז בכל הכוח את הליכי ההנגשה ולא להירתע בשום דרך משום איום פנימי או חיצוני. נמשיך לעקוב וללוות את המאבק עד לסיום הקרוב ואנחנו פועלים שכבר בחג הפסח הקרוב המקום יהיה נגיש לחלוטין".

עבודות ההנגשה

עבודות ההנגשה | צילום: היישוב היהודי בחברון

הנגשת מערת המכפלה - סאגה של שנים ארוכות

שר הרווחה מאיר כהן שכיהן בתפקיד גם ב-2014 הגיע לביקור בחברון באותה שנה, ואמר: "בלי שום קשר לכל הוויכוח הפוליטי שמתחולל בארץ, ראוי מאוד ורצוי מאוד שנטפל בנושא הנגישות ואני מאוד מקווה שאנחנו נצליח להזיז את זה, כי צר לי שאנשים מגיעים לכן ולא יכולים לעלות ולהתפלל".

באוגוסט 2018, שר הביטחון דאז, אביגדור ליברמן, פעל להנגשת המערה, כך עלה ממכתב ששיגר לחברת הכנסת לשעבר שולי מועלם רפאלי, מכתב שהגיע לידי "חדשות כיפה". עם זאת, גם הוא הודה כי קיים קושי לפתור את הבעיה במקום. "אנו מודעים היטב לבעיה", כתב עוזרו הבכיר של השר, "סיירנו במקום ואנו עמלים בימים אלו למצוא פתרון בנושא". עם זאת, בהמשך הוא כתב כי הסדרת הנושא נתקלת בקשיים, "כידוע לך העניין בעל רגישות רבה גם ברמה הבינלאומית ונקווה לצלחו במהרה".

במאי 2019  עוזר שר הביטחון דאז, בנימין נתניהו, לנושאי התיישבות, קובי אלירז, כתב לרב הראשי דוד לאו כי בהמשך לסיור שערך במקום, "הונחו גורמי המקצוע להעביר מספר חלופות הנדסיות הנותנות מענה להנגשת המתחם". בנוסף ציין כי "גורמי המנהל האזרחי מקיימים שיח עם הוואקף על מנת להגיע להסכמה באשר לצרכי שתי האוכלוסיות בהנגשת המערה". לצד זה נכתב כי מספר משרדי ממשלה הסכימו להעמיד לטובת הנושא תקציב ייעודי שיממן את העבודות.

בתחילת נובמבר 2019, יצא מכתב מטעם ועדת חוץ ובטחון הזמנית בכנסת, המאשר את לוח הזמנים המואץ לסיום עבודות ההנגשה של מערת המכפלה עד לחג הפסח אותה שנה, דבר שכאמור, לא התרחש. לאחר מספר שבועות המנהל האזרחי החל בתכנון בפועל להנגשת המערה. ארבעה שבועות מאוחר יותר לא נרשמה כל התקדמות


(ח"כ שירלי פינטו בהתבטאות בנושא ההנגשה)

איילת שקד הסבירה בפברואר 2020 עת כיהנה כשרת המשפטים, מדוע ההנגשה אינה מתקדמת. "מכיוון שאנו לא מצליחים לקבל את הסכמת הפלשתינים, צריך להתקדם ואני בטוחה שכשנושא ההפקעה יגיע לשולחן שר הביטחון הוא יאשר אותה". 

במאי 2020, שר הביטחון דאז נפתלי בנט, אישר באופן סופי את פרויקט ההנגשה לכלל ציבור המתפללים. "במשך שנים פיתוח מערת המכפלה עוכב, הגיע הזמן להתקדם. אנחנו נותנים אור ירוק לבניית המעלית כדי להפסיק את האפליה ארוכת השנים במקום. כל אדם, בעל מוגבלות או לא, צריך לקבל את האפשרות לבקר במערה, שהיא אתר מורשת יהודי חשוב". שבוע לאחר מכן הודיע משרד הביטחון על הפקעת השטח.

באוגוסט 2020 התכנסה ישיבת ועדת משנה לתכנון ובניה, במטרה לאשר את היתר הבניה להנגשת המערה אך המנהל האזרחי דחה ב-21 יום נוספים את תכנית ההנגשה של המערה. חודש וחצי לאחר מכן, אישרה ועדת המשנה לתכנון ורישוי במנהל האזרחי את היתר הבנייה לטובת קידום הפרויקט. 

בנובמבר 2020 שוב התקבלה הבטחה, הפעם לסיום העבודות עד ראש השנה. לוח הזמנים הסופי של הנגשת מערת המכפלה - פורסם וסיום העבודות נקבע לתחילת חודש ספטמבר 2021. 

בסוף מאי 2021 אחרי שבג"ץ הכריע כי ניתן להנגיש מיידית את מערת המכפלה, הוקפאה ההנגשה שוב, הפעם על ידי שר הביטחון בני גנץ.

בחודש אוגוסט 2021 בהתאם להחלטתו של גנץ, החלו העבודות שצפויות היו להימשך חצי שנה, אך גם הן נתקעו.

בחודש אוקטובר 2021 הציע חבר הכנסת איתמר בן גביר, בשאילתה במליאת הכנסת, להנגיש זמנית את המערה אך סורב על ידי סגן השר לביטחון הפנים אלון שוסטר, שאמר: "באופן שאיננו מפתיע, לאור המיקום ההיסטורי, במהלך העבודות התגלו ממצאים ארכיאולוגיים שבגינם הפסיקו כעת זמנית את עבודות ההנגשה. השלמת העבודות הארכיאולוגיות צפויה לקחת כשלושה שבועות ולאחר מכן תימשך עבודת ההנגשה. הצפי להשלמת ההנגשה הוא כחצי שנה". 

בחודש נובמבר 2021 דחה בג"ץ את הערעור של עיריית חברון הערבית נגד העבודות להנגשת המערה. השופטים דחו פה אחד את הערעור נגד ההנגשה והוסיפו ביקורת על כך שמערת המכפלה לא הייתה מונגשת עד היום. "ההנגשה לאנשים עם מוגבלויות אינה מעשה חסד אלא זכות שבצידה חובה, שכיום באה לידי ביטוי באמנות בינלאומיות, ובחקיקה הישראלית בחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות", פסק השופט יצחק עמית.