חשיפה הנגשת מערת המכפלה תקועה | בן גביר: תדאגו לפתרון זמני עבור הנכים

שר הביטחון אישר לפני כחודשיים את מיזם הנגשת מערת המכפלה, אך העבודות בשטח מתעכבות מסיבה שאינה ברורה ומי שמשלם על כך את המחיר הם הנכים | סגן שר הביטחון סירב לפתרון זמני: "להתאזר בסבלנות והבשורה תבוא במהרה בימינו"

אלעד הומינר אלעד הומינר, חדשות כיפה 14/10/21 15:42 ח בחשון התשפב

הנגשת מערת המכפלה תקועה | בן גביר: תדאגו לפתרון זמני עבור הנכים
מערת המכפלה, צילום: shutterstock

שר הביטחון בני גנץ אישר בחודש אוגוסט האחרון את פרויקט הנגשת מערת המכפלה. אלא שבפועל העבודות אמנם החלו, אך מסיבה לא ידועה הופסקו למרות שבג"צ אישר אותן גם הוא. בחתונה שהתקיימה השבוע במערה, סב הכלה נזקק לנכדים שירימו אותו ואת כיסא הגלגלים שלו לחופה. ח"כ איתמר בן גביר הציע היום (ה') בשאילתה במליאת הכנסת להנגיש זמנית את המערה אך סורב על ידי סגן השר לביטחון הפנים אלון שוסטר.

"אני יודע שלפי לוח הזמנים היו כבר אמורים לסיים את עבודת ההנגשה. השאלה באמת היא, מתי הולכים לסיים את העבודה הזאת? הרי נוצרה שם מציאות של עבודות", שאל ואמר בן גביר.

סגן שר הביטחון אלון שוסטר, השיב: "שר הביטחון אישר את הנגשת מערת המכפלה מיד עם כניסתו לתפקיד, מה שלא עשה אף שר לפניו. יש בכך חשיבות ערכית ואנושית כאחד ללא הבדל, דת, גזע ומין, ישראלים ופלשתינים כאחד. אני שמח לבשר שעבודות ההנגשה למערת המכפלה החלו, כפי שנאמר, לפני כחודשיים". 

"באופן שאיננו מפתיע, לאור המיקום ההיסטורי, במהלך העבודות התגלו ממצאים ארכיאולוגיים שבגינם הפסיקו כעת זמנית את עבודות ההנגשה. השלמת העבודות הארכיאולוגיות צפויה לקחת כשלושה שבועות ולאחר מכן תימשך עבודת ההנגשה. הצפי להשלמת ההנגשה הוא כחצי שנה". 

בן גביר השיב לשוסטר כי הוא מתרשם מהדברים, ושאל האם אפשר להגיע לפתרון זמני עד סיום העבודות: "בחתונה שהתקיימה למרגלות מערת המכפלה וכשסב הכלה רצה לעלות היו צריכים להוביל אותו ולקחת אותו בצורה מאוד מאוד קשה ולא פשוטה. השאלה אם אין איזשהו פתרון זמני לאפשרות של נכים לעלות למערכת המכפלה עד שהעבודות ייפסקו, עד שהעבודות ייגמרו. הרי לפי מה שאתה אומר, יש עוד שלושה שבועות. יש עוד חודשים רבים. אי-אפשר למצוא פתרון זמני לדבר הזה?

סגן שר הביטחון ענה כי שישה חודשים הם לא הרבה זמן, "שישה חודשים לעומת עשרות שנים שלא היה פתרון כזה. אז אני מציע להתאפק, להתאזר בסבלנות והבשורה תבוא במהרה בימינו". 


(ח"כ שירלי פינטו בהתבטאות בנושא ההנגשה)

הנגשת מערת המכפלה - סאגה של שנים ארוכות

שר הרווחה מאיר כהן שכיהן בתפקיד גם ב-2014 הגיע לביקור בחברון באותה שנה, ואמר: "בלי שום קשר לכל הוויכוח הפוליטי שמתחולל בארץ, ראוי מאוד ורצוי מאוד שנטפל בנושא הנגישות ואני מאוד מקווה שאנחנו נצליח להזיז את זה, כי צר לי שאנשים מגיעים לכן ולא יכולים לעלות ולהתפלל".

באוגוסט 2018, שר הביטחון דאז, אביגדור ליברמן, פעל להנגשת המערה, כך עלה ממכתב ששיגר לחברת הכנסת לשעבר שולי מועלם רפאלי, מכתב שהגיע לידי "חדשות כיפה". עם זאת, גם הוא הודה כי קיים קושי לפתור את הבעיה במקום. "אנו מודעים היטב לבעיה", כתב עוזרו הבכיר של השר, "סיירנו במקום ואנו עמלים בימים אלו למצוא פתרון בנושא". עם זאת, בהמשך הוא כתב כי הסדרת הנושא נתקלת בקשיים, "כידוע לך העניין בעל רגישות רבה גם ברמה הבינלאומית ונקווה לצלחו במהרה".

במאי 2019  עוזר שר הביטחון דאז, בנימין נתניהו, לנושאי התיישבות, קובי אלירז, כתב לרב הראשי דוד לאו כי בהמשך לסיור שערך במקום, "הונחו גורמי המקצוע להעביר מספר חלופות הנדסיות הנותנות מענה להנגשת המתחם". בנוסף ציין כי "גורמי המנהל האזרחי מקיימים שיח עם הוואקף על מנת להגיע להסכמה באשר לצרכי שתי האוכלוסיות בהנגשת המערה". לצד זה נכתב כי מספר משרדי ממשלה הסכימו להעמיד לטובת הנושא תקציב ייעודי שיממן את העבודות.

בתחילת נובמבר 2019, יצא מכתב מטעם ועדת חוץ ובטחון הזמנית בכנסת, המאשר את לוח הזמנים המואץ לסיום עבודות ההנגשה של מערת המכפלה עד לחג הפסח אותה שנה, דבר שכאמור, לא התרחש. לאחר מספר שבועות המנהל האזרחי החל בתכנון בפועל להנגשת המערה. ארבעה שבועות מאוחר יותר לא נרשמה כל התקדמות

איילת שקד הסבירה בפברואר 2020 עת כיהנה כשרת המשפטים, מדוע ההנגשה אינה מתקדמת. "מכיוון שאנו לא מצליחים לקבל את הסכמת הפלשתינים, צריך להתקדם ואני בטוחה שכשנושא ההפקעה יגיע לשולחן שר הביטחון הוא יאשר אותה". 

במאי 2020, שר הביטחון דאז נפתלי בנט, אישר באופן סופי את פרויקט ההנגשה לכלל ציבור המתפללים. "במשך שנים פיתוח מערת המכפלה עוכב, הגיע הזמן להתקדם. אנחנו נותנים אור ירוק לבניית המעלית כדי להפסיק את האפליה ארוכת השנים במקום. כל אדם, בעל מוגבלות או לא, צריך לקבל את האפשרות לבקר במערה, שהיא אתר מורשת יהודי חשוב". שבוע לאחר מכן הודיע משרד הביטחון על הפקעת השטח.

באוגוסט 2020 התכנסה ישיבת ועדת משנה לתכנון ובניה, במטרה לאשר את היתר הבניה להנגשת המערה אך המנהל האזרחי דחה ב-21 יום נוספים את תכנית ההנגשה של המערה. חודש וחצי לאחר מכן, אישרה ועדת המשנה לתכנון ורישוי במנהל האזרחי את היתר הבנייה לטובת קידום הפרויקט. 

בנובמבר 2020 שוב התקבלה הבטחה, הפעם לסיום העבודות עד ראש השנה. לוח הזמנים הסופי של הנגשת מערת המכפלה - פורסם וסיום העבודות נקבע לתחילת חודש ספטמבר 2021. 

בסוף מאי 2021 אחרי שבג"ץ הכריע כי ניתן להנגיש מיידית את מערת המכפלה, הוקפאה ההנגשה שוב, הפעם על ידי שר הביטחון בני גנץ. הבוקר כאמור, בהתאם להחלטתו של גנץ, החלו העבודות שצפויות להימשך חצי שנה.