סעודה עם חבר לא שומר כשרות

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 17/11/16 10:54 טז בחשון התשעז

שאלה

שלום וברכה,

יש לי חבר שהוא מסורתי, כלומר הם לא אוכלים בשר וחלב ביחד, אבל הם לא מפרידים כלים וכנראה גם מבשלים בשבת.

אנחנו רוצים לערוך ארוחה משותפת לכמה וכמה חברים, ניסיתי להימנע מכך שהוא יביא אוכל מבושל, אבל הוא חושש שאשתו תעלב אז הוא אמר שהוא יביא אוכל ומי שירצה יאכל.

השאלה היא כזו, בהנחה שהם לא מבשלים ביחד בשר וחלב אבל לא מפרידים כלים וכן משתמשים בהם בשבת, האם האוכל שהם מכינים מותר לאכילה? האם הוא מטריף את הצלחות והסכום ככל שאוכלים את האוכל הזה? האם אפשר לשים על השולחן מאכל כזה וגם מאכלים כשרים?

תשובה

לשואל שלום
מכך שהם אינם מפרידים כלי אוכל וכן כלי בישול ותנור- [לא ניתן לדעת בוודאות אם האוכל כשר]. לכן הדרכתי לא לאכול מן המאכלים. מאידך, קיום הסעודה חשוב לשם דיבוק חברים.
באופן פשוט, אפשר להדריך אותם [בקלות] להכין אוכל כשר במטבח שלהם. לחמם התנור לחום מקסימלי ולאפות בתבנית אלומיניום / ימתינו בלי בישול בסיר 24 שעות, ועוד. (ראה ספר "הכשרות" פרק כג). על פי נסיוני, חברים נענים להדרכה כזאת, שהרי אינה דורשת מהם יותר מדי.
ובמידה והיא לא תצלח, אציע לך מספר עצות לקראת הסעודה ובכך למזער את המורכבות ההלכתית:
א. לארגן [ארוחה חלבית]. בה בעיות הכשרות הן קלות יותר.
ב. אפשר [לחלק מראש מה מכין כל משתתף] ובכך להתאים להם "סלט" או קינוח שאינו דורש בישול.
ג. קודם הסעודה, העבר את כלל התבשילים ל[כלי הגשה חד-פעמיים]. (ואם אפשר – כל כלי שאר הסעודה). בכך התבשילים יתקררו ובהגשתם לצלחת לא יטריפו את כלי האוכל.
ד. עדיף לא לשים יחד את המאכל הלא כשר עם שאר המאכלים על השולחן. אך אם יוגש לבדו, הנסיון לא לאכול ממנו יהיה קשה יותר.
בהצלחה רבה!