סיגריה מותרת בשבת - טוב או רע?

חדשות כיפה הרב שמואל וינגרטן 01/03/10 13:01 טו באדר התשע

שאלה

בשבת האחרונה רובנו הבחנו במודעה קטנה בכמה מעלוני השבת שמכריזה על כך ש"מכון צומת פיתח סיגריה חדשה המותרת לעישון בשבת - סיגרמא - באישור ובהמלצת גדולי הרבנים".

שאלתי היא, כיצד יכול להיות שמכון צומת עושה דבר כזה? הרי עד עכשיו, אלה (ואני מדבר בתור אחד שחבריו מעשנים) שעישנו ושמרו שבת, לא עישנו בשבת משום כבודה. אז עכשיו כשיש להם סיגריה שמותרת לעישון בשבת, מדוע שלא יעשנו אותה?

ואם הם מעשנים אותה, חייהם יכולים להיגמר מהר יותר.

האם מכון צומת אינו עובר על איסור "לא תרצח" או "ונשמרתם לנפשותיכם מאוד" בכך שהם "עוזרים" להם, כביכול, להרוג את עצמם מהר יותר?

אני מקווה ששאלתי מובנת..

תודה רבה, חג שמייח ויום טוב!!!!

תשובה

שלום.
שאלתך נתנה לי חומר למחשבה וגם אני התלבטתי בה רבות. אך נראה שבכל זאת יש צד להבין את מה שהמכון החשוב הזה עושה. בסופו של דבר, אין המכון אחראי גמילת המעשנים. תפקידו הוא למצוא פתרונות הלכתיים למצבים שהמציאות מקשה עלינו. זאת אומרת: המציאות מתפתחת ולעיתים היא באה בניגוד להלכה. לכן יש לעשות הכל כדי שההלכה - עם כל ההגבלות שלה - תוכל למצוא את הפתרון המתאים לבעיה שהמציאות יצרה. ישנם כאלה שמוכנים לעשות הכל אך בגלל ההתמכרות שלהם הם אינם יכולים להימנע מעישון בשבת. זהו פתרון לבעיה שהמציאות יצרה ובשביל זה הם שם.
דרך אגב, חיפשתי באתר של המכון את הסיגריה המדוברת, ולא מצאתי זכר להמצאה הזו. זה אומר קצת "דרשני"...