עירוב נוסחים

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 15/10/19 21:36 טז בתשרי התשפ

שאלה

במניין אצלנו בנוסח ספרד, את ברכת השכיבנו בערב שבת שרים לפי נוסח עדות המזרח.

האם אפשר?

כששאלתי את החזן, הוא אמר שגם זה נוסח שנקבע לפי חכמים לפנינו (וזה מתאים למנגינה...).

תודה!

תשובה

שלום וברכה

קשה לי לענות על שאלה זו.

בעבר, התנגדתי מאוד לערוב נוסחים. נוסח זה נוסח, ומעצם טבעו הוא צריך להיות נאמן למקור, והערבוב עלול לבטא יחס של זלזול, ארעיות, חוסר חשיבות אמיתית למילים הקדושות של התפילה וכדו׳.

ברם, אני מבין היטב את החשיבות שנתפלל ביחד, ואת העובדה שבסופו של דבר - עיקר החשיבות ההלכתית היא דווקא במשותף שבין הנוסחים השונים (חתימת הברכות; הנושאים העיקריים שבגוף הברכה; סמיכת גאולה לתפילה; וכדו׳), וכשצריך לשקלל בין חשיבות הנוסח מהסיבות דלעיל, ובין החשיבות שבמקומות שמתפללים ביחד לא יירמסו אנשים מהתעלמות מוחלטת מהנוסח שהם באים עימו לקהילה - נראה לי שהדבר מותר.

כל טוב