מותר לקרוא למישהו בכינוי?

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 15/09/20 18:28 כו באלול התשפ

שאלה

כבוד הרב שלום, אני ילד בן 15 ונתקלתי בגמרא הבאה: אמר רבי חנינא, כל היורדים לגיהנם עולים

חוץ משלושה שיורדים לגיהנם ואינם עולים, ואלו הן: הבא על אשת איש, המלבין פני חבירו ברבים, והמכנה שם רע לחבירו. הבא על אשת איש והמלבין פני חברו הבנתי ישר ולא הבנתי מה זה המכנה שם חברו חקרתי וגיליתי שהמכנה שם רע לחברו הוא אדם שמדביק כינוי לאדם אחר במטרה לביישו והבנתי שגם אם האדם שמכנים אותו רגיל בכך עדיין אסור אם כוונתו לביישו. למשל שכולם קוראים למישהו "המלשין" או "שמנמוך". עכשיו לשאלה לי בעצמי יש כינוי חברים שלי קוראים לי "סבא" זה הכינוי שלי. קיבלתי אותו כשהיינו בכיתה ז' או ח' שאני וחברים שלי עשינו כאילו אנחנו משפחה ואני הייתי סבא קיבלתי את כינוי הסבא מכיוון שאני לא אוהב לעשות פעילות וההתנהגות שלי טיפה עצלנית לפעמים אז אני הייתי סבא. גדלנו ומפה לשם עדיין קוראים לי סבא יש לציין שממש לא קוראים לי סבא כדי לבייש אותי האם מותר להמשיך שיקראו לי ככה? קראתי את מה שמרן עובדיה יוסף זצוק"ל כותב והוא אומר שאם הכוונה לביישו אסור ואין זו הכוונה בכלל ולפי מה שהבנתי שקראתי את מה שמרן הקדוש אמר מותר להם להמשיך. אני עדיין רוצה לשאול אותך האם מותר להם להמשיך לקרוא לי סבא? יש לציין כי אין בכוונת הכינוי סבא לבייש אותי זה לא שמנמוך או הצהוב זה פשוט סבא ואין בכוונת הכינוי לבייש אותי, זה נטו בגלל ההתנהגות "הסבאית" שלי לפעמים וזהו. איו בכוונה לבייש אותי1

תשובה

לשואל שלום,

ראשית כל אשבחך על החקירה והעיון לפני ששלחת את השאלה. ירבו כמותך.

אני מאשר את מסקנתך מדברי הגרע"י זצוק"ל.

ולכן במקרה שלך, ברגע שבשני הצדדים לא מעורבת פגיעה או בושה - אפשר להשתמש בכינוי.

באומרי שני הצדדים הכוונה: הם לא מתכוונים לבייש, ואתה לא מתבייש.

שנה טובה