כיצד אפשר לרצות את ד'

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 26/11/19 04:04 כח בחשון התשפ

שאלה

שלום כבוד הרב,

אני מבין שעל מנת לרצות את ה' צריך להניח תפילין, ושאר מצוות שמגולמות במקרא. אבל השאלה שלי היא האם ניתן לרצות את הקב"ה גם בדברים אחרים לדוגמא, כשעוזרים למישהו במשהו, או עושים מעשים טובים. בדרך זו גם אפשר לרצות את הקב"ה?

תשובה

בס"ד

שלום רב,

יהודי לא נדרש לרצות את ד'. ד' אינו מלך עריץ שצריך לרצות אותו. צריך להבין את מציאות ד' יותר כמו מורה ומדריך שמכוון אותנו לפעול בדרך שתהיה נכונה וטובה עבורנו. בכל המצוות שאנחנו עושים איננו מרצים את ד' הוא לא צריך את המצוות שלנו. רצון ד' מכוון אותנו להיטיב לעצמנו, לעמנו ולעולם כולו. ממילא מובן שאתה צודק - בכל פעולה שמביאה טוב לעולם אנחנו עושים את רצון ד'. בפרקי אבות נאמר: 'על שלשה דברים העולם עומד. על התורה (לימוד); על העבודה (תפילה); ועל גמילות חסדים (מעשים טובים)'. אדם חייב להיות שותף בשלשת הדברים שעליהם העולם עומד. תורה לא באה במקום עבודה ועבודה לא באה במקום גמילות חסדים. לכן גם מי שעושה מעשים טובים רבים לא פטור מתפילין. גם מי שלומד הרבה תורה לא פטור משמירת שבת.