חובת המעקה

חדשות כיפה הרב דוד לוי 06/05/20 11:57 יב באייר התשפ

שאלה

שלום רב,

עיינתי בנושא חובת המעקה בספר דברים ובדברי הרמב"ם, המחייבת בניית מעקה במקום שבו סכנת נפילה, ולא הצלחתי להבין מהי הסנקציה על פי הדין העברי. האם מדובר במשפט "ולא תשים דמים בביתך", כמעין אזהרה כללית, או אולי דווקא במשפט "השמר ושמֹר נפשך", שרומז, אם הבנתי נכון, על כך שמי שלא ישמור על חובה זו, ייפגע בעצמו? אולי כלל אין סנקציה?

תודה רבה!

תשובה

שלום לך

מצוות עשיית מעקה היא מצות עשה ויש גם מצוות לא תעשה 'לא תשים דמים בביתך' שלא יהיו מכשולים ודברים מסוכנים אצלנו.

כמו למרבית המצוות בתורה אין כאן עונש (או בלשונך סנקציה).

אינני חושב שמי שאינו מקיים מצווה מסויימת, יפגע בנפשו.

אולי בדרך רעיונית ניתן ללמוד על המזלזל בחיי אדם שסופו גם לזלזל בחיי עצמו

בברכה דוד לוי