המשך, שאלה בעבודת ה'

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 10/05/21 15:26 כח באייר התשפא

שאלה

הרב כתב פה(https://www.kipa.co.il/%D7%A9%D7%90%D7%9C-%D7%90%D7%AA-%D7%94%D7%A8%D7%91/%D7%A9%D7%90%D7%9C%D7%94-%D7%91%D7%91%D7%A1%D7%99%D7%A1-%D7%A2%D7%91%D7%95%D7%93%D7%AA-%D7%94/?key=1c65e3bb6dac6c5520e3da4d9e22814d) שהקשר בין אדם לה' הוא כמו קשר של איש לאישה.

א. מה המטרה של כל הקשר, לאן הוא מוביל? מה תכליתו של הקשר? מה התכלית?

(שאלה שנייה, שולית יותר, אבל חשובה:

יוצא ממה שהרב כתב שאין חיוב לאף אדם *להכנס* לקשר עם הקב"ה. ועוד, שהרי קשר כזה, שהאדם הוא זה שבוחר אם להכנס אליו, יכול ליצור מצב שבו (מכיוון שהוא זה התחיל את הקשר) הוא מחליט להפסיק מתי שהוא רוצה/ יום ככה ויום ככה/ מצווה זו כן, והשנייה לא...)

תודה רבה! (נוח מאד לפנות לרב באינטרנט, זה נותן חופש, לפעמים ישנה בושה לפנות למישהו עם השאלות הללו)

תשובה

שלום וברכה

יישר כוח על המשך העיסוק בשאלות נכבדות אלה.

איני יודע מה המטרה ומה הקשר ולאן הוא מוביל ומה התכלית. בהמשך לדימוי – איני יודע לענות תשובות לשאלות אלה כאשר אנו עוסקים באהבה שבין איש ואישה. המילים קטנות מידי, והיכולת הפילוסופית להגדיר את התשובות לשאלות אלה היא דלה. לא התשובות המנוסחות היטב הן המענה להן. זוהי חוויית החיים עצמם, היונקים מתוך עצמם ממש, ואין הם נובעים מסיבות חיצוניות, או מתכליות חיצוניות. כך לגבי אהבת איש ואישה; כך, להבדיל, לגבי ״ואהבת את ה׳ אלוהיך בכל ללבך ובכל נפשך ובכל מאודך״.

לגבי החובה לעשות כך: לא זה מה שכתוב בתורה. בתורה כתוב שקיימת חובה להיכנס לקשר הזה. לעתים האדם לא מצליח; לפעמים יש לו שאלות קשות; לעתים האהבה מתייבשת וכדו׳ – אבל כל אלה הם מצבי אונס. לא הכרעה שלא מעוניינים.

וגם הדברים על היכולת לעשות יום ככה ויום ככה אינה קיימת. לא ביחסים שבין איש ואישה שכרתו ברית נישואין; לא, להבדיל, בעבודת ה׳ ובדבקות בו. משמעותה של כריתת הברית היא המחויבות, היציבות והקביעות של הבסיס, וחיפוש מתמיד אחר ״שיר חדש״ שיהווה תוספת על היציבות הזו.

כל טוב ושנה טובה