איסור עשיית קטורת בבית

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 24/02/20 12:37 כט בשבט התשפ

שאלה

ב"ה

שלום כבוד הרב חנן שוקרון.

משמע מתורה תמימה שרק אם מכין לפחות 1/2 כמות חייב

ומספר החינוך כלשהו רק שיהיה ביחס נכון

מה ההלכה ?

שמות פרק ל לז

וְהַקְּטרֶת אֲשֶׁר תַּעֲשֶׂה בְּמַתְכֻּנְתָּהּ לֹא תַעֲשׂוּ לָכֶם קדֶשׁ תִּהְיֶה לְךָ לַה'

תורה תמימה

והקטורת אשר תעשה - אמר רבא, קטורת שפטמה (הכין אותה) לחצאין חייב, דכתיב והקטורת אשר תעשה, כל שתעשה, והא (והרי) אפשר דעביד (שעשה) ליה (לה) פרס

(חצי כמות) בשחרית ופרס (כמות) בין הערבים (ת.ת: כל שתעשה - כל הראוי להקרבה, וחצי שיעור גם כן ראוי להקרבה, להיות פרס אחד לשחרית או לבין הערבים, כדמפרש, ושיעור חצי שיעור הוא קפ"ד (184) מנים, דשיעור שלם הוא שס"ח (368) מנים, כנודע:

ספר החינוך מצוה קי - שלא לעשות במתכונת הקטורת (מ)

... והעושה אפילו קצת ממנה. כל זמן שנעשה אותו קצת לפי משקולת הקטורת שחייב...

תודה ממשה

תשובה

שלום משה,

פעמים רבות, כשיש קושיה על ספר החינוך, מומלץ להתבונן בדברי הרמב"ם.

במקרה זה, כך כותב הרמב"ם בחיבורו משנה תורה, ספר עבודה הלכות כלי המקדש פרק שני:

"הָעוֹשֶׂה קְטֹרֶת מֵאַחַד עָשָׂר סַמְמָנִין אֵלּוּ לְפִי מִשְׁקָלוֹת אֵלּוּ כְּדֵי לְהָרִיחַ בָּהּ אַף עַל פִּי שֶׁלֹּא הֵרִיחַ חַיָּב כָּרֵת עַל עֲשִׂיָּתָהּ אִם עָשָׂה מֵזִיד. וּבְשׁוֹגֵג מֵבִיא חַטָּאת קְבוּעָה.

אַף עַל פִּי שֶׁלֹּא עָשָׂה הַמִּשְׁקָל כֻּלּוֹ אֶלָּא חֶצְיוֹ אוֹ שְׁלִישׁוֹ. הוֹאִיל וְעָשָׂה לְפִי מִשְׁקָלוֹת אֵלּוּ חַיָּב כָּרֵת"

בתורה תמימה כשכתוב 'חצי' הכוונה ביחס למשקל האמור בתורה (מנה). בספר החינוך הכוונה ליחסי הכמויות.