איך תשמרו על החניכיים שלכם?

לא רק השיניים זקוקות לטיפול ותחזוקה שוטפת - גם על החניכיים יש לשמור בכדי שתמנענה מחלות, שעלולות לגרום לאובדן שיניים ואף לפגיעה כלל מערכתית בגוף

חדשות כיפה דר' חגי סלוצקי 03/05/17 17:19 ז באייר התשעז

איך תשמרו על החניכיים שלכם?
שיניים חניכיים, צילום: שאטרסטוק

מחלות החניכיים הן מהמחלות הכרוניות הנפוצות ביותר באזורינו ובארצנו. על פי מחקרים שהתפרסמו על ידי ארגון הבריאות העולמי WHO כ 80% מהאוכלוסייה סובלים מרמה זו או אחרת של מחלת חניכיים.  אין ספק שאין זו גזרה משמיים.

חניכיים הם שם כולל למנגנון האחיזה של השיניים בעצם הלסת, ומכאן תפקידם - להגן ולשמור על מקומן של השיניים בתוך הפה. אי שמירה על היגיינה (גהות הפה) גוררת  עששת בשיניים ודלקות בחניכיים שעלולות לגרום לנסיגת חניכיים, לכאבים ורגישות לקור בעיקר אך גם למתוק, לנפיחות ומוקדי זיהום ולבסוף לפגיעה כזו באחיזת השיניים בפה שתביא לאובדן האחיזה בעצם הלסת ולצורך בעקירתן.

לחניכיים שלנו תפקיד נוסף-  גופנו מכוסה ברקמות הגנה כמו עור, ציפורניים וכדומה. המקום היחיד שבו רקמת ההגנה אינה אטומה לחלוטין הוא בחיבור בין השיניים והחניכיים. דרך החיבור הזה, עלולים לחדור חיידקים ומזהמים היכולים לא רק לפגוע במנגנון האחיזה של השיניים אלא אף יחדרו למחזור הדם ועלולים לפגוע בגוף כולו. מחקרים מצאו כי יש קשר בין מחלת חניכיים לבין חוסר איזון בסכרת, מחלות לב, ואף שיטיות (דמנסיה).   

כיצד מתפתחת מחלת חניכיים?

מראה חניכיים בריאים הינו כאשר החניכיים "מנוקדים" כקליפת תפוז וצבעם ורוד. חניכיים חולים הינם חניכיים אדומים, נפוחים בוהקים ונוטים לדמם בקלות בכל מגע ובפרט בעת הברשת השיניים ואפילו בעת אכילת מזון כגון תפוח עץ. גהות פה לקויה תגרום לשקיעה של אבנית סביב השיניים בעיקר באזור פתח בלוטות הרוק. האבנית השוקעת משמשת מצע נוח לחיידקים וטוקסינים (רעלנים) אשר מתיישבים בתוכה וגורמים גירוי ודלקת באזורים אלה. עם הזמן, מתרחשים יותר מקרים של דלקת והתקפות חיידקיות, ובשילוב עם התנהגויות לא רצויות שאנו מסגלים לעצמינו, שרב האנשים מגיעים לרמה מסויימת של נסיגת חניכיים ו/או פגיעה באחיזת שיניים בסביבות גיל ה50 .

התחושה הראשונה היא נפיחות, חניכיים אדומים ונפוחים ודימום בעת אכילה או צחצוח. כאב מתרחש לעיתים נדירות ורק במצבים חריפים, בשל היעדר הכאב לעיתים רבות הציבור נוטה להתעכב בפניה לטיפול במחלה. כשהמצב מחמיר עלולים החניכיים לסגת ולחשוף את השן בחלקים שבהם היא לא אמורה להיחשף: במקרים קיצוניים עלולה הנסיגה לגרום לכך שהשיניים יאבדו מהאחיזה שלהן, יתנדנדו ואף ינשרו. במקרים קיצוניים בהם יש לשקול השתלות שיניים, עלולה הדלקת להביא לכך שלא יהיה די עצם עליה ניתן להרכיב את השתלים.

מניעה וטיפול בדלקת חניכיים

אבחון: החניכיים מדממים בזמן צחצוח או אכילה? זה סימן שהם מודלקים. גם כאב או תחושה של מקום בצקתי ונפוח בתוך הפה מעידה על דלקת. זה הזמן לגשת לרופא השיניים ולא להתעלם מהעניין, כדי לא להחמיר את המצב. כמו כן, נסיגה של החניכיים וחשיפת צוואר השן לחלל הפה גם אם היא מקומית בשיניים מסוימות וגם אם היא מפושטת מחייבת הגעה מהירה לרופא השיניים לצורך אבחנה והמלצות לטיפול.

ביקור אצל רופא השיניים / שיננית: הקפידו על ביקורים אלה, ותוכלו לעזור במקרה של דלקת ראשונית ועוד טרם התקבע נזק ארוך טווח. אגב, אם הדלקת ממש בתחילת דרכה, הבשורה הטובה היא שאפשר להחזיר את המצב לקדמותו ולהבריא את החניכיים ולשמור על תאחיזת השיניים.

צחצוח: הכי חשוב לשמור על שגרת היגיינה יום יומית, לצחצח שיניים לאחר כל ארוחה, ואם זה בלתי אפשרי – הקפידו על שימוש באביזרים וצחצוח פעמיים ביום, בוקר וערב, כדי להסיר את רובד החיידקים ולסלק את האבנית.

  • טכניקת הצחצוח: אל תפעילו כוח בצחצוח, אלא תשקיעו בטכניקת הצחצוח. הפעלת כוח רב תפצע את החניכיים ותגרור שחיקה ונסיגה שלהם. צחצחו את "קו התפר" בין השיניים והחניכיים, הן מהצד החיצוני והן מהצד הפנימי של השיניים, סמוך ללשון, לא לשכוח גם את משטחי הלעיסה כדי למנוע עששת. עברו בעדינות עם המברשת גם על החניכיים ונקו אותם. חשוב להימנע מצחצוח לינארי שיפגע במתאר החניכיים : יש לצחצח במעגלים או בתנועות קטנות בזווית של 45° לציר השן ולמתאר השיניים ולסיים במשיכה אנכית מצוואר השן ללהב או לשטח הלעיסה.

    מברשת השיניים: יש להשתמש במברשת רכה, עם ראש לא גדול מדי – כזה שיגיע לכל פינה, בעיקר לאזור הטוחנות, מאחור. בהחלט מומלצות המברשות החשמליות המשוכללות שמגיעות טוב ויסודי יותר לאזורים פנימיים בשן ודורשות פחות מיומנות מצד המצחצח. יש מקום להדגיש כי מברשת השיניים אינה לעולם ועד וברגע שסיבי המברשת מתבדרים, בדרך כלל לאחר כחודשיים שלושה, יש מקום להחלפת המברשת.

    קחו את הזמן: יש לצחצח את השיניים במשך 2 דקות לפחות פעמיים ביום, חצי דקה בכל רבע פה. צחצוח בזמן קצר מזה לא יספיק כדי לנקות את כל השיניים כהלכה.

    חוט דנטאלי: החוט הדנטאלי נועד להסיר שיירי מזון שנתקעו בין השיניים. אל תוותרו על שימוש בחוט לפחות פעם ביום, אחרת האפקטיביות של הצחצוח תרד.

  • טיפול בדלקת חניכיים: רופא השיניים יסלק את האבנית או יפנה לטיפול שיננות והדרכה ספציפית, ימליץ על טיפול בשטיפות פה או בעת הצורך באנטיביוטיקה ייחודית לחניכיים. במקרים חמורים יותר תיזקקו לניתוחי חניכיים כדי לנסות ולשמר את המצב. אנא עשו את מירב המאמצים לשמור על גהות הפה , להגיע לבדיקה ואבחנה מקדימה, ובקר את הרופא והשיננית באופן קבוע ולהימנע מצורך מטיפולי חניכיים מורכבים מעקירת שיניים והשלמתן על ידי שתלים.  

ד"ר חגי סלוצקי הוא מומחה לרפואת שיניים ציבורית, רופא שיניים ראשי רשת מרפאות השיניים כללית סמייל