בקשה לתביעה ייצוגית נגד חברת בר המים 'נעם1' בשל הטעיית צרכנים

המועצה הישראלית לצרכנות ביקשה להצטרף לתביעה ייצוגית נגד "אפיקים", משווקת ברי מים. תביעה שהוגשה בגין סירוב לביטול עסקה, לאחר שלטענת הלקוחות, המכשיר, שמשווק כ'כשר' לשימוש בשבת, לא מבצע את הפעולה שהוא אמור לבצע. 'אפיקים' בתגובה: "תביעה מופרכת"

חדשות כיפה חדשות כיפה 16/07/20 17:11 כד בתמוז התשפ

בקשה לתביעה ייצוגית נגד חברת בר המים 'נעם1' בשל הטעיית צרכנים
אילוסטרציה, צילום: shutterstock

המועצה הישראלית לצרכנות הגישה בקשה להצטרף כ"ידיד בית משפט" לבקשה לתביעה ייצוגית המתנהלת בבית המשפט המחוזי בירושלים נגד חברת א.ש. שיווק מערכות בע"מ, הפועלת תחת השם המסחרי "אפיקים". המבקשים מיוצגים על ידי עו"ד אדי בליטשטיין.

לפי הנטען בבקשה, חברת אפיקים מטעה את הצרכנים שומרי שבת בעת שיווק של ברי מים המוצגים על ידה כ"כשרים" המותרים לשימוש בשבת, ולגבי האפשרות לשתות מים מסוננים חמים וקרים במהלך השבת, כאשר בפועל, אישורי הכשרות כבר אינם בתוקף, ובנוסף כוללים תנאים לצורך קבלת הכשרות. התוצאה היא שמי שעושה שימוש במכשיר בשבת ללא ברז עוקף סננים - למעשה מחלל שבת מבלי שהוא מודע לכך, ומי שכן עושה שימוש בברז עוקף סננים שותה מים מי ברז לא מסוננים, מבלי שהוא מודע לכך. 
עוד נטען כי חברת אפיקים מסרבת לבטל עסקאות מכר מרחוק ועסקאות רוכלות בניגוד לקבוע בחוק הגנת הצרכן בטענה שגויה שהעסקה איננה ניתנת לביטול בשל חיבור מטהר המים לחשמל. 

במועצה הישראלית לצרכנות הצטברו נגד החברה למעלה מ– 470 תלונות המעלות חשש להפרות שיטתיות של חוק הגנת הצרכן, אשר יש בהן כדי להצביע לכאורה על קבוצה גדולה של צרכנים שנפגעו ממדיניות החברה, כמתואר בבקשה.

בית משפט לענייני משפחה. אילוסטרציה

בית משפט. אילוסטרציהצילום: shutterstock

המועצה לצרכנות ביקשה להצטרף להליך כדי להביא בפני בית המשפט את המידע שבידיה ואת עמדתה בדבר החשש למדיניות מפרה של אפיקים. בתלונות נטען כי אפיקים אינה מוסרת חוזה או טופס גילוי נאות כנדרש על פי החוק  המפרט את תנאי העסקה, ומידע על דמי הביטול ומחיר הסננים עבורם יש לשלם במקרה של ביטול עסקה. 

עוד נטען בתלונת כי אפיקים מסרבת לבטל עסקאות מכר מרחוק ועסקאות רוכלות בטענה שמטהר המים חובר לחשמל,  כאשר על פי החוק, במקרה של ביטול עסקה ברוכלות ועסקת מכר מרחוק ניתן לבטל את העסקה גם אם המכשיר חובר לחשמל, זאת  בניגוד לתנאים הקבועים בתקנות ביטול עסקה שחלות על עסקאות פרונטאליות בלבד. כן התקבלו תלונות בה נטען כי הצרכנים הוטעו משום שהמכשירים מוצגים כ"כשרים", כאשר בפועל, החברה לא מתקינה חיבור עקיף למים כנדרש.

עופר מרום, מנכ"ל המועצה הישראלית לצרכנות: "לאור היקף התלונות ברור כי לא מדובר בתופעה שולית, או בכשל נקודתי וקיים חשש להפרות שיטתיות על חוק הגנת הצרכן. המועצה פנתה לאפיקים במרס 2020 אולם לא התקבל מענה, והבקשה לאישור תובענה הייצוגית היא הדרך היעילה וההוגנת ביותר לאכיפת הדין על מנת לסייע לכל הצרכנים אשר נפגעו באותן נסיבות, לקבל את הסעד המגיע להם. מייד עם הגשת הבקשה בית המשפט נתן החלטה לפיה על הצדדים להגיש את תגובתם עד ה-20 ביולי 2020".

תגובת 'אפיקים': "תביעה מופרכת"

ממשרד ד״ר י. וינרוט ושות׳ המייצג את חברת אפיקים נמסר: 
מדובר בתביעה מופרכת, שביהמ"ש כבר הבהיר את דעתו לגביה. המועצה לצרכנות, שכבודה במקומו מונח, ביקשה להצטרף להליך רק לפני שבועיים וכנראה אינה מודעת לאמירות הברורות של ביהמ"ש בדיונים קודמים אודות חולשת התביעה. חשוב לציין שהמועצה כבר שלחה בעבר התנצלות כתובה לחברה, המסבירה כי התלונה נגד החברה יסודה בטעות. לכן הצעד הנוכחי שלה מעורר תהייה.

"הקלות המצערת שבה ניתן להגיש תביעות ייצוגיות, צריכה להטריד כל אחד מאיתנו. המכשיר הוכר ללא סייג על ידי גדולי פוסקי ההלכה כפותר באופן מוחלט את בעיית בישול בשבת. הטענות נתפסות לשיטות קיצוניות בסוגיית "בורר" שלא נתקבלו להלכה, אך גם בהקשר זה  נוספו למכשיר זה מכבר הידורים הלכתיים אפילו לשיטת מחמירים שבמחמירים."