מעלעל

"השבת" של "צהר" מתגייס למען דו-קיום, בנט מתחיל לדבר אנגלית, "תורה מן" חוזר בתשובה (ושוב עוקץ את "מוצש") ומה קרה לאתיקה שהתעלפה השבת מ"מצב הרוח"? סיכום עלוני השבת

חדשות כיפה צוריאל הורוביץ, כיפה 04/11/12 18:31 יט בחשון התשעג

אנחנו יודעים שהתגעגעתם, אז הנה זה בא - "תורה מן" מכה שנית! לאור הסערה שעוררו בפעם שעברה, ניסו במערכת "גילוי דעת" למזער נזקים. זה התחיל בטקסט התנצלות ארוך שהופיע בפינת דבר העורכים בשער הפנימי של העלון. ההמשך היה מבריק - בעיצוב של דף פייסבוק סטנדרטי הכניסו העורכים מגוון תגובות של פעילי רשת שונים שהתייחסו לרצועת העלילון האחרונה. בנוסף ליוסי שחר היוצר ולאריאל שנבל ממערכת "מוצש", שדבריהם התפרסמו בטור המעלעל האחרון, השתתפו בגיליון גם חני לוז, לילך בן-צבי, אור רייכרט ועוד. גם בדף הפייסבוק האלטרנטיבי הופיע התנצלות של היוצר, לצד עקיצה נוספת לכיוון עורכי "מוצש".

עד כאן השתמשו ב"גילוי דעת" בטקטיקה חכמה, אבל המהלך האחרון שלהם לא היה מוצלח במיוחד. אחרי התנצלות נוספת (שלישית באותו עלון...) נפתחה רצועת העלילון בדיוק במקום בו הסתיימה בשבוע שעבר - החפיפניק בדרך לגבעת שמואל, "תורה מן" חובט בו. אלא שמיודענו המחפף פגש גבעת שמואל אחרת מזו שהכיר בראשונה - עיר מלאה תורה בה מקיימים מצוות פטר חמור, כיבוד הורים וצדקה מוחצנת הם בנורמה ושילוח הקן זו פעילות מומלצת לשעות הפנאי. חפי התחיל להתחזק בעקבות תושבי העיר, הכריז "כל כך הרבה קדושה וצדיקות במקום אחד! אין זה כי אם שער השמים!" ויצא במחול ובשירה יחד עם "תורה מן", ה-סוף. מה אני אגיד - אמין כמעט כמו שאול מופז.

האמת - אם היית גר בגבעת שמואל הייתי נעלב. אבל העיקר הכוונה, לא?

אוטוביוגרפיה - פרק ראשון

כמו שחלקכם בטח שם לב, לפינת הרכילות השבועית של רז קיל הנחנו בתקופה האחרונה. מעבר לדיווחים לקוניים על מי התחתן עם הבת של ההוא ואיזה עו"ד סרוג קיבל איזה תפקיד בכיר לא היה הרבה מה למצוא שם. השבת, למרבה ההפתעה, היה משהו מיוחד. "המתמודדים לראשות הבית היהודי הסתערו השבוע על בית-שמש... הפגישה נערכה במשרדו של עו"ד נחמני ונכחו בה גם המועמד אבי וורצמן ואיש התקשורת רז קיל". נשמע לכם מוכר?

אוטוביוגרפיה - פרק שני

אולי זה משהו שקשור בעלון. מעבר זריז של ארבע עמודים באותו גיליון של "מצב הרוח" הציג מחזה לא-נעים. למי שלא זוכר, לפני ארבעה חודשים הקדיש עמיעד טאוב את הטור השבועי שלו בעלון להצגת מועמדותו למפלגת "הבית היהודי". "התחלתי את דרכי בפעילות ציבורית מרתקת כיו''ר אגודת הסטודנטים בבר אילן, והייתי שותף להורדת שכר הלימוד באוניברסיטאות... כקצין, מנהיג סטודנטים, יזם ואיש תקשורת (צנוע במיוחד), הוכחתי כי יש ביכולתי להוביל לנווט ולקדם צעירים ונושאים מהותיים... אני מאמין שאני מייצג את השילוב הנכון בין תורת ישראל, עם ישראל וארץ ישראל", כך כתב על עצמו טאוב.

כמו כן, טאוב הקדיש חצי מהטור שלו השבת כדי לשכנע את "אלפי הסרוגים של הליכוד" שלא יצביעו ל"מפלגת הבשר הלבן של ליברמן". להגותו המדינית של ליברמן גם אני לא מתחבר, באופן אישי, אבל מצד שני אני גם לא מתמודד מול המפלגה שלו לכנסת. אפילו יאיר לפיד כבר הפסיק לכתוב טור בידיעות, בגלל כניסתו לפוליטיקה. אם הטור של טאוב היה מקפיד להתעסק בנושאים חוץ-פוליטיים זה עוד היה סביר, אבל הבחירה שלו להמשיך ולייחצ"ן את מועמדותו ומפלגתו במסגרת הטור השבועי היא נלוזה.

איך פתח טאוב את הטור שלו הפעם? "מי שמחפש טור אובייקטיבי מוזמן לדפדף לעמוד הבא". חברים, העלונים בידיים שלכם.

צל"ש השבוע - סלאם, עלינו ועל כל העולם

רוח של שלום, אהבה, שלווה ופיוס נחה על איתמר מור, עורך "צהר לשבת", לקראת עריכת הגיליון הנוכחי. "ומה עם ישמעאל" הייתה כותרת הגיליון, שעסק בהיבטים שונים ביחסים שבין ישראל לעמים. המאמר הראשון שנרצה לציין הוא זה של אליעז כהן, משורר דתי תושב גוש עציון. אליעז סיפר על מפגשים תכופים שהוא עורך עם בני הכפרים הפלסטינים באזור הגוש,על היחסים הטובים שהתפתחו איתם ועל האחווה בין בניו של אברהם - יצחק וישמעאל.

אנקדוטה שצורפה למאמר של אליעז - באמצע מפגש אחד שהתקיים ביום ששי עם תושבי הכפר וואלג'ה יצאו המשתתפים הפלסטינים לשמוע את הדרשה השבועית במסגד. החבר'ה הישראלים צחקו ביניהם שודאי האימאם התורן מתכוון לדרוש בגנות ישראל, והציף את שומעיו בדברי הסתה. כשהערבים חזרו הם סיפרו מה היה בדרשה - האימאם דרש, באזני 3,000 מתפללים, בגנות ריבוי החתונות בשבועיים שלפני הרמדאן. לדבריו, בתקופה זו חלים נבחנים רוב הצעירים במבחני הבגרות, והחתונות התכופות מוציאים אותם מריכוז. האימאם הוסיף דברים על חשיבות ההשכלה, על החשיבות לגדל אנשים מלומדים ועל מסורת הספר. אלו היו "דברי ההסתה" השבועיים שלו. יפה מאוד.

המאמר הבא בעלון היה של נעם ארנון, דובר הישוב היהודי בחברון. נעם סיפר על שייח' מיוחד במינו, בן העיר, שעונה לשם שייח' ג'עברי. השייח' מעריך את הצבא הישראלי, הכריז כי יהודים וערבים יגורו זה לצד זה תמיד בחברון, הוא מתנגד לרשות הפלשתינית והוא מאמין כי יום אחד השייח'ים, ראשי השבטים והחמולות ינהלו את האזור כולו בשקט. צהר לדו-קיום!

איך אומרים 'נפתלי בנט' באנגלית?

מאמציו של נפתלי בנט לזכות במרב הקולות בבחירות מתפקדי "הבית היהודי" שיחול ביום שלישי הקרוב מגיע לישורת האחרונה. השבת השתמש נפתלי בקהל מצביעים שהוזנח עד כה - דוברי האנגלית. בעלון האנגלוסאקסי "Torah Tidbits" הופיע פרסומת גדולה של בנט, בעיצוב המוכר. אז מה ההבדל בין פרסומות בנט בלשון הקודש לאלו הלועזות? במקום להתריע על ירידת קרנה של המפד"ל בעשרות השנים האחרונות, כמו שהוא עושה בפרסום העברי שלו, באנגלית בנט מתריע על סכנות אחרות - "ישראל בסכנה, וזה לא בגלל אירן", הוא כותב, בתרגום חופשי. "רוב ילדי ישראל לא יודעים מי זה הרמב"ם או מה היה בית המקדש השני. השופטים לא מקדמים חוקים יהודיים... ירושלים, יהודה ושומרון עדיין במשא ומתן". קרי - בנט משחק על הרגשות הפטריוטיים-יהודיים של מצביעים יוצאי ארה"ב, תוך הבטחה חד משמעית ש"כל זה עתיד להשתנות", אם רק תואילו לבחור בו.

בפרסומת האנגלית שלו בנט דואג לציין שהוא "בן של עולים מסן-פרנסיסקו", מידע שנחסך מהמצביעים העבריים. באנגלית הוא גם מאריך הרבה יותר בתיאור השירות הצבאי שלו (אמריקאים, כנראה, מתלהבים מהדברים האלה...) ומשמיט את היותו ממקימי "ישראל שלי" (לא מכירים את זה שם בארה"ב).

מעניין לראות שג'רמי גימפל, המועמד הצעיר שטוען שפקד אלפי פעילים דוברי אנגלית, לא פרסם השבת בעלון של ה-OU. אולי נראה פרסום כזה בשבת הבאה.

שטו"ת השבוע - תלבושת אחידה

"שמעתי שלדעת ה'לבוש' (ר' מרדכי יפה, מפרשני ה'שולחן ערוך'. צ"ה) סעודת חתונה יכולה להיות מעורבת. זה נכון?", שאל אלמוני את רב היישוב בית אל מעל דפי "עולם קטן" האחרון. הרב אבינר דחה את הטענה בכמה הסברים, ובין השאר טען שאין הלכה כמותו ושלא את זה התיר המחבר. אבל ההסבר האחרון של הרב אבינר היה החזק מכולם: "כבר אמרו בצער שבזמן ה'לבוש' לנשים היה לבוש...".

משמרת הצניעות - לידיעתכם.

מה אמרתם? תשלחו: Mealel@kipa.co.il. ועכשיו - גם בפייסבוק!