בראש טבלת האלימות - בתי הספר הדתיים

תחקיר כיפה חושף כי לצד רמה סוציואקונומית גבוהה והישגים לימודיים, מובילים תלמידי בתי הספר הדתיים לאומיים גם באלימות חסרת תקדים כלפי חבריהם לכיתה. מסמך מזעזע

חדשות כיפה דניאל בשך, כיפה 25/06/14 18:02 כז בסיון התשעד

בראש טבלת האלימות - בתי הספר הדתיים
shutterstock, צילום: shutterstock

לפני כחודש, יו"ר הבית היהודי נפתלי בנט, הצליח להרתיח את הרשת, כשפרסם פוסט בפייסבוק, בו הוא מפרגן לחינוך הממלכתי הדתי ומזלזל בחינוך החילוני, כאשר הוא רומז על הנערים מקרית גת שקיימו יחסים עם האישה מקרית גת, שעשו כן מכיוון שיצאו מהמוסדות החילוניים. לאורך כל הפוסט, מברך בנט את החמ"ד ומהלל את מוסדות הציונות הדתית על הערכים המועברים לתלמידים הדתיים לאומיים. בסוף חותם בנט בקריאה לציבור "לבדוק היטב לאיזה בית ספר הוא שולח את ילדיו". אז בדקנו.

מידי שנתיים, משרד החינוך עורך לבתי הספר בחינות מדדי יעילות וצמיחה בית ספרית, הידועות יותר כבחינות מיצ"ב. מטרת הבחינה הינה בעיקר לבחון את הישגי בתי הספר במקצועות הליבה: עברית, מתמטיקה, אנגלית ומדע וטכנולוגיה. בין היתר, הבחינה עורכת סקר בקרב התלמידים בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים על היקף האלימות אליהם הם נחשפים במסגרת בית הספר. מדובר הן באלימות פיזית והן באלימות מילולית. לאחר הבדיקה והערכה, תוצאות הבחינות מוגשות לבתי הספר. בשנים האחרונות, בעקבות פניות של ארגוני חינוך והורים בישראל, תוצאות הבחינות הבית ספריות שקופות לציבור באתר משרד החינוך, וכך למעשה מאפשר להורים ולהנהלת בית הספר לראות היכן עומד בית הספר בו לומדים ילדיהם, בהשוואה למוסדות אחרים ברחבי הארץ, ובהשוואה לבתי הספר במקום מגוריהם.

לכתבות נוספות בנושא:

- "בתי הספר הדתיים מתייחסים לאלימות בסלחנות"

- יו"ר המועצה הלאומית לשלום הילד: אי אפשר להכריז מלחמה נגד תופעת האלימות כולה

התחלנו את הבדיקה שלנו בעיר בה מתגורר בנט, רעננה, בה שמונה חטיבות ביניים, מתוכם ארבעה מוסדות של החמ"ד, ועל פי טבלת של חברת מדל"ן למדד האלימות, שלושת בתי הספר המובילים באלימות ברעננה, שייכים לחינוך הממלכתי דתי. על פי בחינות המיצ"ב, עולה כי 34% מהתלמידים בתיכון ע"ש רועי קליין ברעננה קיבלו אגרוף או בעיטה. הבא בתור ברשימה הוא 'מדע תורני, כפר בתיה' בו 33% מהתלמידים סבלו מאלימות בחודש בו נבחנו, ואת השלישייה הזו חותמת ישיבת בני עקיבא שבה 30% מהתלמידים דיווחו על אלימות שהנהיגו כלפיהם חבריהם לספסל הלימודים.

אם חשבתם כי הנתונים הללו מקריים, מתחקיר 'כיפה' עולה כי כמעט בכל הערים הגדולות בישראל, בתי הספר בעלי שיעור הדיווח הגבוה ביותר על אלימות על ידי התלמידים בחטיבת הביניים הינם הישיבות התיכוניות והתיכונים הממלכתיים דתיים. כך למשל בעיר הבירה, מי שמוביל בתחום האלימות במוסדות החינוך היהודיים בירושלים הם שני מוסדות חינוך של הציונות הדתית. על פי בחינת המיצ"ב שנערך בתשע"ב ב'אור תורה סטון' בירושלים, עולה כי 44% מתלמידי חטיבת הביניים של המוסד קיבלו מכה, בעיטה ואגרוף באותו חודש שנבחנו. מי שעוד מתחרה על המקום הראשון על תואר המוסד האלים ביותר במוסדות היהודים בירושלים, הוא ישיבת נועם בנים, שעל פי הבחינה שנערכה שנה אחר כך, בתשע"ג, עולה כי 59% מהתלמידים דיווחו כי קיבלו דחיפה בחודש האחרון בו נבחנו, כשהממוצע הארצי עומד על 25%. כמו כן, 44% חטפו מכה, בעיטה או אגרוף לעומת 14% מכלל המוסדות בישראל.

(צילום: על פי נתוני המצב בשנים תשעב-ג)

באזור תל אביב-יפו, לעומת זאת, הדתיים לא שולטים. מן הנתונים עולה כי בית הספר האלים ביותר הוא עירוני ו' מקיף, השייך לחינוך הממלכתי. בו, על פי הנתונים, "רק" 43% מהתלמידים חטפו מכה, בעיטה או אגרוף בחודש שבו נבחנו.

בעיר חיפה, העיר השלישית בגודלה בישראל, חוזר התואר המפוקפק לחינוך הממלכתי-דתי. בית הספר האלים ביותר בחיפה, הוא מוסד של החמ"ד: עירוני ב' - ישיבה. שעל פי הערכה שבוצעה בתשע"ב, בה השתתפו 173 תלמידים מחטיבת הביניים, 53% מהם דיווחו כי קיבלו דחיפה בחודש בו נבחנו, ו42% דיווחו שקיבלו מכה, אגרוף או בעיטה. כמעט פי ארבע הממוצע הארצי.

גם בערים גדולות נוספות, כמו נתניה, שבשנתיים האחרונות נכנסה לתכנית עיר ללא אלימות של המשרד לביטחון פנים, מתגלה כי מתוך 12 חטיבות ביניים, בית הספר בעל שיעור האלימות הגבוה ביותר הינו 'ישיבת בני עקיבא נתניה'. על פי תוצאות בחינות המיצ"ב שערך בית הספר בשנת תשע"ג, 47% מהתלמידים דיווחו כי חטפו מכה, בעיטה או אגרוף בחודש האחרון, פי שלוש מהממוצע הארצי.

מצטיינים בלימודים, אך גם באלימות

יש לציין, כי לא מעט מהמוסדות הדתיים, הינם בעלי הישגים אקדמיים יוצאי דופן. רבים מהמוסדות שנבדקו, ממוקמים בעשירונים הגבוהים בבחינות הליבה. עם זאת, באתר מדל"ן הסוקר את מוסדות החינוך הטובים ביותר על פי בחינות המיצ"ב עולה כי בקרב בתי הספר בעלי הציונים הגבוהים ביותר בבחינות המיצ"ב, הישיבה התיכונית בני עקיבא בגבעת שמואל הינה בעלת שיעור האלימות הגבוה ביותר, בקרב בתי הספר המצטיינים.

אלופים בציונים אבל גם באלימות (צילום אילוסטרציה: shutterstock)

המכינה בגבעת שמואל התברגה בעשירון הגבוה ביותר בהישגים הלימודיים. בעברית נמצא כי בית הספר השיג 80 נקודות לעומת הממוצע הארצי שעומד על 69, וכן במתמטיקה בית הספר צבר 79 נקודות לעומת הממוצע הארצי שעומד על 51. כך שבהחלט ניתן להתרשם מהשיגה של הישיבה. עם זאת, בתחום האלימות, הישיבה נמצאת כאמור בתחתית. על פי תוצאות בחינות תשע"ב עולה כי 47% מתלמידי ז-ט בישיבת התיכונית בגבעת שמואל דיווחו שאחד התלמידים דחף אותם בחודש האחרון, זאת בהשוואה לכלל מוסדות החינוך כשבהם רק 25% דיווחו על אלימות, כמעט פי שניים מהממוצע הארצי. בנוסף, 36% מתלמידי גבעת שמואל דיווחו שקיבלו מכה, בעיטה או אגרוף בחודש האחרון, זאת לעומת 13% מכלל בתי הספר בישראל, פי שלוש מהממוצע הארצי. גם באלימות המילולית בית הספר לא יצא צדיק, 40% מהתלמידים דיווחו כי בחודש האחרון מישהו מהתלמידים קילל אותם בכוונה לפגוע, לעומת 23% מכלל מוסדות החינוך בישראל.

איפה המורים? לא בחצר

ראוי לציין, בחינות המיצ"ב מאפשרות גם לבחון את רקע הסוציו- אקונומי של התלמידים שנבחנו בבחינה ומתוכו עולה כי כלל התלמידים מבתי הספר האלימים שנבחנו במיצ"ב הינם, ללא יוצא מן הכלל, ממעמד סוציו אקונומי גבוה, לפי כך אי אפשר יהיה לטעון שמדובר בתלמידים שבאו ממשפחות קשות יום.

נתון מעניין שעשוי להבהיר את המציאות האלימה בבית הספר, הינה העובדה שרק 11% מהתלמידים בישיבה התיכונית בגבעת שמואל, דיווחו על כך שישנם מורים בחצר שתפקידם למנוע אלימות, לעומת 59% בכלל מוסדות החינוך בארץ. מכך עולה, כי על פי בחינות המיצ"ב בישיבה בני עקיבא בגבעת שמואל כמעט ואין השגחה על אלימות בזמן ההפסקות.

גם במוסדות הדגל

מעבר להיבטים העירוניים, בין היתר, 'כיפה' ערכה בדיקה על היקף האלימות במוסדות החינוך המובילים בציונות הדתית וגם שם, בספינות הדגל המבוקשות היקף האלימות לכשעצמו, עשוי להדאיג. למשל מי שנחשף לבחינות המיצ"ב של הישיבה התיכונית בנחלים, יגלה כי 33% תלמידים בשכבות ז-ט חטפו בעיטה או אגרוף מחבריהם לספסל הלימודים, בין היתר 38% מתלמידי נחלים ספגו קללות בחודש בו נבחנו. גם בישיבת נתיב מאיר, עתירת הזכויות נגלה כי 31% דיווחו גם כן על אלימות, לעומת 13% ברחבי הארץ.

בין ספינות הדגל של הציונות הדתית, אי אפשר לשכוח את מוסד החינוכי המבוקש והיוקרתי, ישיבת כפר גנים בפתח תקווה, שבשנת תשע"ב, כאשר נוהלה על ידי שר החינוך כיום, הרב שי פירון, שליש מתלמידיה דיווחו כי נחשפו למכות במסגרת בית הספר.

תגובות בתי הספר:

תגובת הרב רחמים פיניש, ראש ישיבת בנ"ע אהל שלמה בבאר שבע, "צריך לקחת בחשבון שהנתונים הם מורכבים, חלקיים ופעמים רבות גם לא אמיתיים. לא כל התלמידים שלומדים אצלנו בכיתות ז- ח ממשיכים גם ללימודי התיכון ולכן הם מרשים לעצמם להתנהג אחרת ולפעמים גם לפגוע בהצהרות שאינן משקפות את המציאות ובזלזול במבחני המיצב. עם זאת, אנחנו כל הזמן עם היד על הדופק בעניין ומטפלים בחומרה ובצורה אפקטיבית בכל גילוי ולו הקטן ביותר של אלימות."

תגובת הרב אפרים זיק, ראש ישיבת בנ"ע רעננה, "זו בהחלט תופעה שראויה להתייחסות ולבירור. קראנו את הנתונים המשקפים את המציאות שהיתה לפני שנתיים ואנחנו פועלים רבות בעניין. צריך לזכור שבמוסדות התיכוניים בממ"ד שעות הלימודים הן ארוכות מהמקובל במוסדות הממלכתיים, וכן שסף האירועים שתלמידים שלנו רואים כעבירת אלימות הוא נמוך ורגיש הרבה יותר. כדי לקבל תמונת מצב נאמנה ואמיתית מספיק לראות היכן עומד הנוער הדתי ביחס לנתוני הפשיעה, אחוזי הגיוס וכדו' של כלל הנוער בישראל. כל זה לא כמובן לא פוטר אותנו מהעבודה הקשה והעקבית שאנו עושים בעניין".

תגובת הרב שרגא פרוכטר, ראש ישיבת בנ"ע גבעת שמואל, "ישיבת בני עקיבא גבעת שמואל גאה בהישגיה הלימודיים כפי שבאו לידי ביטוי בתוצאות מיצ"ב התשע"ב, כמו גם ביחסים החברתיים בין התלמידים. המידע המופיע בכתבה מטעה ולוקה באי דיוקים רבים וזו בלשון המעטה. ככלל, הניסיון ללמוד על האקלים החברתי בישיבה מתוך היגדים כללים של תלמידים ועריכת השוואה לממוצע הארצי שכולל מוסדות לימוד לבנים ולבנות כאחד, אינו רציני. בנוסף, כל אדם שרואה את הנתונים, מבין כי מדדי האקלים החברתי דומים מאוד בכל הישיבות והתיכונים הדתיים "המתחרים" עם יב"ע גבעת שמואל. חשוב לציין כי הנתונים שפורסמו מתייחסים לשנת הלימודים התשע"ב ומאז כבר חלפו שנתיים שבהם ביצעה הישיבה בשיתוף פעולה עם משרד החינוך, תהליכי עומק בנושא החברתי ואף ערכה משובים כדי לבדוק את האקלים החברתי. בשנה"ל תשע"ג נרשמה ירידה בהיקפי האלימות בשיעור של 25% ובשנה"ל תשע"ד שהסתיימה זה עתה, שיעורי האלימות היו זניחים. עם זאת שיעור שביעות הרצון של התלמידים מלימודיהם בישיבה נע סביב 85%-90%. אנו סמוכים ובטוחים שמיצב האקלים הבית ספרי שערכנו השנה יראה תוצאות אחרות לגמרי, שישקפו הן את המצב החברתי המצוין בישיבה והן את ההישגים הלימודיים יוצאי הדופן".

מהנהלת חטיבת הביניים של אור תורה סטון בירושלים נמסר כי: "בעבר אכן היו בעיות שטופלו בצורה מקיפה ויסודית, כאשר בית הספר ראוי להערכה אדירה על השינוי הגדול שנעשה בין כתליו. מצב בית הספר היום השתפר לאין שיעור, בעיית האלימות טופלה בצורה משמעותית למינימום האפשרי והינה מהנמוכות כיום באזור ירושלים. בנוסף, לשמחתנו ניתן לומר בפה מלא כי השחתת הרכוש אף היא כמעט ונעלמה כליל, כתוצאה מפעילותנו האינטנסיבית בנושא. על כך ניתן להוסיף את העלייה הניכרת ברמתו הפדגוגית, כאשר השינויים מרחיקי הלכת הובילו לשביעות רצון רבה מצד התלמידים וההורים. אנו שבעי רצון מהעובדה כי ידענו לבצע את התמורות הראויות שהביעו לחיזוק משמעותי מאוד ברמת בית הספר הן בבחינה הפדגוגית והן בחברתית, דבר שהוביל לרמות ביקוש ורישום גבוהות במיוחד. עם זה, בית הספר אינו נח לרגע על זרי הדפנה וממשיך לנסות וללמוד כיצד ניתן להשתפר ולחזק את רמתו בכלל ההיבטים. מעבר לרמתו הפדגוגית האיכותית ומגוון פעילויותיו עם "הפנים לקהילה", ביה"ס גם נחשב כיום לאחד מהטובים והמטופחים באזור ירושלים, מתוך אמונה כי "דירה נאה מרחיבה דעתו של אדם". אנו מזמינים בכל עת את הכתב לבוא ולחזות מקרוב בשינוי המבורך ולעשות מחקר על פי הנתונים בשנת הלימודים הנוכחית".

תגובות שאר בתי הספר לא הגיעו עד רגע פרסום הכתבה, והן יתפרסמו כשיתקבלו