קדושה

חדשות כיפה הרב יצחק פייגלין 15/01/11 21:05 י בשבט התשעא

שאלה

שלום כבוד הרב!

כל העיניין בקדושה של השירה נראה לי לא מתאים למעמד המכובד וכן מכיאות הכפיים והשיא נראה לי חזרה על המילים האם החשש שלי נכון או שלהפך זה רק מכבד את הקדושה אשמח לשמוע את תשובת הרב

תשובה

שלום

אכן במשך הדורות פוסקים רבים הביעו תרעומת על העניין.

להלן כמה ציטוטים:

שו"ע או"ח סי' נ"ג סע' י"א:
"ש"צ שמאריך בתפלתו כדי שישמעו קולו ערב, אם הוא מחמת ששמח בלבו על שנותן הודאה להש"י בנעימה, תבא עליו ברכה. והוא שיתפלל בכובד ראש ועומד באימה וביראה. אבל אם מכוין להשמיע קולו, ושמח בקולו, ה"ז מגונה. ומ"מ כל שמאריך בתפלתו לא טוב עושה מפני טורח הצבור."

ובענין הכפלת המילים כותב ערוך השולחן או"ח סי' של"ח סע' ח':
"וגם במה שאומרים התיבות וכופלים ומשלשים ופורשים הנאטי"ן לפני העמוד למען יזמרו על פי חוקי הזמרה וכל יראי אלקים מצטערים בזה ואין בידם למחות כי ההמון פרוע ואין שומעין בזה לדברי חכמים באמרם שזהו אצלם עונג שבת ועונג יום טוב ואולי באמת אין איסור בזה וטוב לפני האלקים ימלט מזה ואנחנו ללמד זכות באנו על זרע קודש שתומי עינים ואולי מדאמרו חז"ל רק על שמע שמע משתקים אותו ש"מ דבשארי תיבות לית לן בה אם כופלים ומשלשים וגם על הנאטי"ן הפרוסים לפני העמוד אין לנו לומר בזה טעם איסור ברור ולכן הנח להם לישראל מוטב שיהיו שוגגין וכו'."

ואוסיף את דברי שו"ת אגרות משה או"ח ח"ב סי' כ"ב
"הנה בדבר החזנים שכופלין איזה תיבות בחזרת הש"ץ ודאי אין רוח חכמים נוחה מהם וכבר צוחו קמאי דקמן ולא הועילו והחזנים עושין את שלהם אף חזנים שומרי תורה."
"ולכן לענין אם צריך להשתיק אם הוא באופן שאומר כסדרן כשחוזר אף שאין רוח חכמים נוחה מזה אין צריכין"

בכל אופן התפשט העניין וקשה לשנות

כל טוב