איך מתמודדים עם פקודה לפנות ישובים?

חדשות כיפה הרב יהושע ויצמן 15/04/02 07:54 ג באייר התשסב

שאלה

שלום, רציתי לדעת מה קורה במקרה שיש לחייל פקודה לפנות יישוב יהודי, הרי יישוב הארץ זו מצווה מהתורה. מה עליו לעשות?(יש כאן סתירה בין פקודה של צבא ישראל לבין התורה) תודה רבה

תשובה

אף כי ישוב הארץ מצוה מן התורה, מ"מ אינה מצוה פרטית אלא מצוה המוטלת על כלל ישראל. עיקרה של המצוה הוא המלחמה על הארץ שאינה ענין לכל אחד אלא לממשלה ולמלכות.
יישוב הארץ בבתים ונטיעות וכד', הוא מהמכשירים לשלטון העם על הארץ שהוא עיקר המצוה. כשהחייל מקבל פקודה לפנות יישוב עליו להבין שלא עליו מוטל האיסור לפנות ישובים אלא על כלל ישראל, ואם אמנם זה אסור מוטל על כל גדולי ישראל להתיצב במקום בגופם ולא לתת לפנות ישוב, ואין זו מצוה פרטית על החייל הבודד והמסכן. לכן אין סתירה פקודות התורה לפקודות הצבא ועל החייל להשמע לפקודות הצבא, אלא אם כן יבואו כל הרבנים וכלל ישראל לאותו מקום למנוע את פינויו ואז ראוי לו להיות חלק מאותו כלל. ודי לחכימא.