מנחות

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 30/10/20 06:57 יב בחשון התשפא

שאלה

ב"ה

לכיפה

שלום כבוד הרב אבנר פורת

האם אני מבין נכון שאני מביא קמח ולבונה ומקבל שמן מהכהנים חינם ?

ויקרא פרק ב א

וְנֶפֶשׁ כִּי-תַקְרִיב קָרְבַּן מִנְחָה לַה' סֹלֶת יִהְיֶה קָרְבָּנוֹ וְיָצַק עָלֶיהָ שֶׁמֶן וְנָתַן עָלֶיהָ לְבנָה:

תורה תמימה

ונתן עליה לבונה - והדר כתיב והביאה אל בני אהרן הכהנים, מלמד שלבונה מביא מתוך ביתו שם כ"א ב' ברש"י:

תודה ממשה

תשובה

שלום

לא. גם את השמן מביא מביתו, כמו את הסולת.

וכמו שכתב שם התורה תמימה: "צ"ע שלא אמר גם שהשמן מביא מתוך ביתו, דהא כמו כן כתיב כאן ויצק עליה שמן, וכן באמת הדין. ונראה משום דענין זה הובא בגמרא בדרך אגב לענין החקירה אם יביא מלח לקרבנות מתוך ביתו או משל צבור, וז"ל הגמרא יכול האומר הרי עלי מנחה יביא מלח מתוך ביתו כדרך שמביא לבונה, והנה המלח והלבונה שניהם קרובים לערך אחד, ששניהם אינם דברים עקרים מגוף המנחה רק באים לתבל, ולכן תפס לבונה דומיא דמלח, אבל שמן שהוא מעיקר מעשה המנחה, ואם לא יביאנו הרי הוא כמו שלא הביא כלום, וא"כ אין ראיה משמן למלח, ולכן לא זכר שמן אע"פ שהדין כן הוא, וכמו שלא זכר סולת שמביא בודאי מתוך ביתו, יען דזה עיקר הקרבן ואין ללמוד ממנה לענין מלח, ודו"ק. ."

כל טוב