ללא נושא

חדשות כיפה הרב יצחק פייגלין 16/01/11 22:57 יא בשבט התשעא

שאלה

שלום לכבוד הרב

רציתי לשאול האם מותר לגרד עגבניות בשבת לשם הכנת סלט

תודה!

תשובה

שלום

חיתוך דברים לחתיכות קטנות בשבת אסור מהתורה, תולדה של מלאכת טוחן. איסור זה חמור בודאי בדברים שהינם גידולי קרקע (עגבניות).
וכך לשון השולחן ערוך אורח חיים סימן שכ"א סע' י"ב:
"המחתך הירק דק דק, חייב משום טוחן".

לכן נהגו להקפיד לחתוך סלט ירקות בשבת, רק לפני הארוחה, ולהקפיד שהחתיכות יהיו גדולות קצת.
וכך כתב המשנ"ב בסימן שכ"א בס"ק מ"ה:
"בב"י כתב שאף מי שמכוין לאכול מיד ג"כ יזהר לחתוך לחתיכות גדולות קצת ומטעם זה כתבו כמה אחרונים ג"כ דנכון להתנהג כמו שכתב הב"י".

כמו כן יש איסור מדרבנן, להשתמש במגרדת (פומפיה) אף כאש מדובר בדברים שאינם גידולי קרקע, משום עובדין דחול.
וכך כתב השולחן ערוך אורח חיים סימן שכ"א סע' י':
"אסור לגרור הגבינה בשבת במורג חרוץ בעל פיפיות".
מבאר המשנ"ב שם בס"ק ל"ו:
"דכיון שהכלי מיוחד לכך ה"ז דרך חול ודמי לשחיקת תבלין במכתשת".

לסיכום:
אסור לגרד עגבניה בשבת משני טעמים: א. זה חיתוך דק "מלאכת טוחן", ב. שימוש במגרדת אסור בשבת מדרבנן.

כל טוב