כפתור סיבוב של המאוורר בשבת

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 21/07/19 00:12 יח בתמוז התשעט

שאלה

שלום כבוד הרב,

האם מותר בשבת להרים או להוריד את כפתור המאוורר הגורם לו להסתובב לצדדים או להפסיק פעולה זאת?

מדובר על כפתור מכני בראש המאוורר, ולא על מתג חשמלי כמו במאווררים שטוחים.

תשובה

לשואלת שלום,

ברוב המאווררים המצויים כמו שכתבת, הכפתור הקובע את סיבוב המאוורר הוא כפתור מכני.

פתחתי את המאוורר לראות, מה שקורה הוא שהכפתור מוריד גלגל שיניים. הגלגל הזה מחובר למנוע שממילא פועל, ואז המאוורר מסתובב.

כאשר מרימים את הכפתור הגלגל אינו מתחבר, והמאוורר במצב קבוע.

בהורדת הכפתור אמנם מתבצעת תוספת צריכת חשמל, שהרי נדרש מאמץ נוסף של המאוורר כדי שינוע לצדדים. אך הורו הפוסקים (הגר"ע יוסף והרב אויערבך) שצריכת חשמל זו אינה ניכרת ולכן אין בה איסור.

בנוסף- עיקר איסור גרימת זרם חשמל הוא משום 'מוליד', ומכיון שכאן רק מוסיף זרם על הזרם הקיים, אין מוליד (שו"ע הרב).

לסיכום: מותר ללחוץ על הכפתור שמסובב את המאוורר.

אני שב ומדגיש ההיתר הוא בכפתור מכני בראש המאוורר ולא במשיכת חוט או הסטת מתג.