מחר, 15 בספטמבר: יום המודעות הבינלאומי לסרטן הערמונית 

שיעור החולים בסרטן הערמונית בישראל גבוה מהממוצע בהשוואה למדינות הOECD. לקראת יום המודעות הבינלאומי, קבלו מספר המלצות לאורח חיים בריא ולגילוי מוקדם. שנהיה בריאים!

חדשות כיפה חדשות כיפה 14/09/17 14:00 כג באלול התשעז

מחר, 15 בספטמבר: יום המודעות הבינלאומי לסרטן הערמונית 
סרטן הערמונית, צילום: shutterstock

מדי שנה מצוין בישראל ובעולם ב -15 בספטמבר, יום המודעות הבינלאומי לסרטן הערמונית, ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן וארגון הסרטן הבינלאומי ה UICC. לקראת יום זה מפרסמת האגודה למלחמה בסרטן בשיתוף משרד הבריאות את הנתונים המעודכנים, מהם עולה כי סרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח ביותר בגברים בישראל. 

כיום חיים בישראל  27,573 גברים שאובחנו עם סרטן חודרני של הערמונית מאז 1990, מהם 11,899 גברים שאובחנו בחמש השנים האחרונות  (2010-2014). בשנת 2014 חלו במחלה 2,237 גברים. עיקר התחלואה היא בבני 65 ומעלה, הן ביהודים והן בערבים. 
בהשוואה ל-34 מדינות ה-OECD, שיעור ההיארעות של סרטן הערמונית בגברים בישראל בשנת 2012 היה גבוה מהממוצע (ישראל דורגה במקום החמישי מעל הממוצע).

האגודה למלחמה בסרטן יוצאת בהמלצות לציבור הרחב המאוגדות בחוברת חדשה שתופץ לציבור ללא תשלום וכוללת הנחיות מעודכנות מתי להיבדק. על פי משרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן, אין המלצה לבדיקות סריקה של סרטן הערמונית בקרב ציבור הגברים הבריאים, שכן עדיין לא הוכח שדרך זו יעילה להפחתת תמותה מסרטן הערמונית. עבור הגברים החולים בסרטן הערמונית משיקה האגודה שירות חברתי חדש: מתנדב לכל חולה (ולהצטרפות ניתן לפנות למחלקת שיקום ורווחה של האגודה בטלפון 03-5721678).

מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן מסרה: "לגברים הנמצאים בסיכון גבוה בעלי סיפור משפחתי של אב, אח או בן שחלו בסרטן הערמונית מומלץ לשקול יחד עם הרופא את היתרונות והחסרונות שבביצוע בדיקות האבחון לסרטן הערמונית ובמקרה שהתגלה, סרטן בערמונית, חשוב להחליט יחד עם הרופא באיזו גישה כדאי לנקוט, החל מטיפול מיידי, דרך מעקב אקטיבי או מעקב פסיבי",

סלבריטאים רבים בארץ ובעולם חשפו בעשורים האחרונים באומץ רב את סיפור ההתמודדות שלהם עם סרטן הערמונית. ביניהם השחקן מייק בורשטיין, ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט, ראש השב"כ לשעבר וח"כ יעקב פרי, השחקן רוברט דה נירו, הגנרל האמריקאי קולין פאול, המועמד לשעבר לנשיאות ארה"ב בוב דול, ראש עיריית ניו יורק לשעבר רודולף ג'וליאני, השחקן בן סטילר, איל ההון האמריקאי וורן באפט, מזכיר המדינה האמריקאי ג'ון קרי, השחקן ריאן אוניל והשחקן הבריטי המוערך איאן מקליין, הידוע כגנדאלף מטרילוגיית הסרטים, שר הטבעות. 

המלצות להפחתת הסיכון לסרטן הערמונית
מחקרים מוכיחים כי אימוץ אורח חיים בריא יכול לעזור בהפחתת הסיכון לחלות בסוגי סרטן שונים, בהם סרטן הערמונית.  האגודה למלחמה בסרטן ממליצה לגברים:

  • לאמץ תזונה מאוזנת: מומלץ להרבות באכילת ירקות ופירות ומזונות עשירים בסיבים; להימנע מאכילת מזונות עתירי קלוריות עשירים בסוכר ובשומן להמעיט באכילת מזון מעובד, מעושן, מטוגן, מלוח ומשומר; להפחית אכילת בשר אדום; להעדיף שתיית מים ולא משקאות ממותקים.
  • לשקול צריכה קבועה של עגבניות: ישנן עדויות לפיהן צריכה גבוהה של עגבניות, טריות או מבושלות  כרוטב או שקשוקה יכולה לעזור בהפחתת הסיכון לסרטן הערמונית.
  • הקפד על משקל גוף תקין: מומלץ לשמור על מדד מסת גוף   BMI תקין בין 18.5 ל 24.9.
  • לבצע פעילות גופנית: מומלץ לבצע מדי יום, במשך כ 30- דקות לפחות, פעילות גופנית נמרצת להעלאת הדופק, כגון: הליכה מהירה, ריצה, רכיבה על אופניים, שחייה וכד’.
  • להימנע מעישון: הימנעות מעישון סיגריות בפרט וכל מוצרי הטבק בכלל, כולל נרגילה יכולה להפחית את הסיכון לתחלואה. מומלץ להימנע גם מעישון פסיבי ומעישון מיד שלישית הכולל חשיפה לחלקיקים רעילים ומסרטנים הנצמדים לבגדים, לשיער, לשטיחים.

המלצות לציבור לתופעות המחייבות בדיקה רפואית
התופעה העיקרית המחייבת בדיקה רפואית מתבטאת בקשיים בהטלת שתן. בנוסף ייתכן שיופיע אחד או יותר מהסימנים הבאים:

  • קושי להתחיל בהטלת השתן.
  • זרם שתן חלש.
  • מתן השתן אורך זמן רב יותר, או שהוא נפסק ומתחיל מחדש, לסירוגין.
  • טפטוף לאחר סיום מתן השתן.
  • צורך להטיל שתן לעתים תכופות במשך היממה, למרות שהכמות הכוללת קטנה.
  • צורך להטיל שתן במשך הלילה, דבר שלא היה בעבר.
  • צורך דחוף בהטלת השתן בכל עת שהיא, כמעט ללא יכולת להתאפק.
  • תחושה כאילו מתן השתן לא הסתיים, למרות ששתן נוסף אינו יוצא.
  • כאב או צריבה בעת מתן השתן.
  • דם בשתן.
  • דם בנוזל הזרע.
  • ירידה בתפקוד המיני.

שימו לב, אם מופיעות תופעות כמו אלה שהוזכרו לעיל, האגודה למלחמה בסרטן מדגישה כי אין לקבל זאת כתופעה טבעית של תהליך ההזדקנות, אלא יש לפנות לרופא, רצוי לאורולוג, לבירור. במרבית המקרים אין מדובר בסרטן, אך אבחון נכון ובזמן יאפשר מתן טיפול מתאים.

האגודה למלחמה בסרטן מזמינה את הגברים ובנות זוגם להתקשר למוקד הטלמידע של האגודה למלחמה בסרטן המאויש 24 שעות ביממה למענה על שאלות ולקבלת חוברת ההנחיות החדשה, כמו גם מידע על הטיפולים השונים, שרותי התמיכה לגברים המתמודדים עם סרטן הערמונית, מידע על מחקרים קליניים בתחום סרטן הערמונית ועוד לטלפון שמספרו  1800-599-995