חרטה

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 22/02/24 15:50 יג באדר א'

שאלה

מה צריך לעשות שאדם מרגיש שהוא חטא והוא מתחרט על זה! זה משהו של חרטה גדולה מאוד!!

תשובה

שלום

אם אדם עשה משהו לא טוב, הוא צריך לשוב, כלומר לעשות תשובה.

מהי התשובה?

אומר הרמב"ם: "ומה היא התשובה--הוא שיעזוב החוטא חטאו, ויסירנו ממחשבתו ויגמור בליבו שלא יעשהו עוד, שנאמר "יעזוב רשע דרכו, ואיש אוון מחשבותיו" (ישעיהו נה,ז). וכן יתנחם על שעבר, שנאמר "כי אחרי שובי, ניחמתי, ואחרי היוודעי, ספקתי על ירך" (ירמיהו לא,יח); ויעיד עליו יודע תעלומות שלא ישוב לזה החטא לעולם, שנאמר "ולא נאמר עוד אלוהינו, למעשה ידינו--אשר בך, ירוחם יתום" (הושע יד,ד). וצריך להתוודות בשפתיו, ולומר עניינות אלו שגמר בליבו."

ובלשון הרמח"ל: "שבהיות השב מכיר את חטאו ומודה בו ומתבונן על רעתו ושב ומתחרט עליו חרטה גמורה דמעיקרא כחרטת הנדר ממש שהוא מתנחם לגמרי והיה חפץ ומשתוקק שמעולם לא היה נעשה הדבר ההוא ומצטער בלבו צער חזק על שכבר נעשה הדבר ועוזב אותו להבא ובורח ממנו, הנה עקירת הדבר מרצונו, יחשב לו כעקירת הנדר ומתכפר לו".

אם מדובר במשהו שבין אדם לחבירו, הוא צריך גם לבקש את סליחתו ולרצות אותו.

לאחר שעושה תשובה, חלילה לא ישקע בדיכאון, אלא יקום ויצעד קדימה, וישמח שזכה להיות בעל תשובה.

כל טוב ובהצלחה