תפילת שחרית

חדשות כיפה הרב דוד צוקרמן 07/11/06 16:30 טז בחשון התשסז

שאלה

רציתי לשאול האם מותר לחלק את תפילת שחרית ל-2 חלקים:

1)משמונה ורבע עד שמונה ועשרים (פחות או יותר) להגיד את ברכות השחר.

2)מתשע עד תשע וחצי להמשיך את שאר התפילה.

האם זה אפשרי? או שעדיף להגיד את כל התפילה משמונה ורבע עד מתי שנסיים?

תשובה

באופן עקרוני אין בעיה לחלק את התפילה באופן שהיצגת, דהיינו: ברכות השחר ב"יחידה אחת" ושאר התפילה, הכוללת פסוקי דזמרה, קריאת שמע וברכותיה, ותפילת עמידה ב"יחידה" נוספת.
אבל מן הבחינה המעשית יש להבדיל בין בנים לבנות. ברשותך, אתייחס לשני המינים.
לבן יש שתי בעיות הקשורות לשאלתך: זמן קריאת שמע, ומה הוא עושה לפני התפילה.
תקופות ממושכות משך השנה השעה תשע היא אחרי זמן קריאת שמע המאוחר, ויש לשים לב לכך.
בנוסף, חכמים דרשו את הפסוק "לא תאכלו על הדם" – לא תאכלו קודם שתתפללו על דמכם. מכאן לומדים שאין לעסוק בצרכים פרטיים לפני התפילה, והכוונה היא לתפילת עמידה (שמונה עשרה). לכן השאלה היא מאיזו סיבה אני רוצה לחלק בין ברכות השחר לבין שאר התפילה. אם כדי להתכונן לתפילה – מה טוב, ובלבד שלא לאחר זמן קריאת שמע וזמן תפילה. אם לצרכים פרטיים – לא טוב הדבר.
לבת, שהתפילה אצלה אינה מוגבלת בזמן, אין בעיה לחלק באופן שהיצגת בשאלה הן מבחינת התוכן והן מבחינת השעות.