שחרית

חדשות כיפה צוות ישיבת קרני שומרון 15/01/06 15:25 טו בטבת התשסו

שאלה

יש לי שאלה או יותר נכון בעיה בה אני נתקל מזה תקופה ארוכה.

ישנם ימים בהם אני מתעורר בבוקר ומניח תפלין (הכל כשורה) אך ישנם ימים בהם הזמן לוחץ עלי ואני נאלץ להניח תפילין מהר יותר ולא בדייקנות (וזה לא טוב!! אני לא רוצה שדבר כזה יקרה!!). האם יש דרך בה אוכל לקצר את תפילת השחרית (עם התפילין והכל)? והכוונה היא איך בדיוק אוכל לקצר את תפילת השחרית (במובן של לקרא ברכות כאלה ואחרות וברכות אחרות לדלג) וע"י כך לחסוך ממני כל מחשבה שמה התפללתי לא נכון.

תשובה

לשואל היקר שלום.
ראשית אקדים ואומר, שכל האמור לעיל הוא במצב של דיעבד ואין לעשות כן לכתחילה. ועל האדם להשתדל מאוד [ויותר מזה] שלא להגיע למצב בו תפילתו תראה כמו שאתה מתאר...

כלל ראשון בהלכות תפילה הוא- עדיף לומר מעט תחנונים ולכוון בהם מאשר לומר הרבה תחנונים ללא כוונה.
להלן ננסה לעמוד על חלקי התפילה אחד לאחד [בסוף הדיון נביא את סדר הקדימויות- מה להשמיט בתחילה ומה להשמיט במצבים יותר דחוקים]:
לגבי הנחת תפילין- יש להניחם כראוי [תפילין של יד על השריר התפוח של היד מרחק של כ-3 סנטימטר מפרק האמה עם נטיה קלה כלפי הלב. את התפילין של ראש יש להניח באמצע בדיוק בין שני העיניים אבל שהתפילין יהיו מונחות ממקום שהשיער של הראש מתחיל לגדול- שורשי השיער וכלפי מרכז הראש- מקום שלתינוק יש את ה"מרפס" חלק מהגולגולת שטרם נסגר בעוד שהתינוק קטן] ונציין שכל מי שלא מניח את התפילין בדיוק במקומם- נחשב כאילו כלל לא הניח תפילין!
בברכות השחר אין לקצר, שכל ברכה עומדת בפני עצמה. מה שכן אפשר לעשות זה לומר את ברכות השחר בהליכה לבית הכנסת או אם אין זמן לפני התפילה- אפשר לאמרם לאחר התפילה. וגם בזה יש להקפיד לומר את ברכות התורה לפני התפילה [שכן אם לא יאמר אותם הוא יפטר בברכת "אהבת עולם" / "אהבה רבה"] וכן שיאמר לפני התפילה גם את "אלוקי נשמה".
לגבי קרבנות- מצד הדין יש לומר רק את "וידבר ה' אל משה לאמר- צו את בני ישראל ..." וכל השאר זה הוספות של מנהג.
לגבי פסוקי דזמרה- יש את הבסיס- "ברוך שאמר", "אשרי יושבי ביתך", "ישתבח" ואם יש עוד זמן יאמר את "הללויה הללו א-ל בקדשו", אם יש עוד זמן יאמר "הללויה הללו את ה' מן השמיים". אם יש עוד זמן יאמר את שאר ה"הללויה". אם נשאר זמן יאמר גם את "ויברך דוד". ואם יש עוד זמן- יאמר את שאר חלקי פסוקי דזמרה.
ברכות קריאת שמע ותפילת שמונה עשרה- אין לקצר בהם כלל.
תחנון- ניתן להשמיט בשעת הדחק.
לגבי "אשרי" ו"ובא לציון" יש לאמרם כראוי עם תפילין ואת המשך התפילה ניתן לומר תוך כדי חליצת התפילין.

סיכום וסדרי עדיפויות- [ממצב בו אין כמעט זמן למצב בו יש יותר זמן]
א- יאמר ברכות התורה וידלג לברכות קריאת שמע, קריאת שמע עצמה ותפילת שמונה עשרה.
ב- יוסיף את פסוקי דזמרה המינימליים.
ג- יאמר "אשרי" ו"ובא לציון".
ד- יאמר את שארית הפסוקי דזמרה.
ה- יאמר תחנון.
ו- יאמר את שאר חלקי התפילה שדילג עליהם.
מכל מקום לאחר התפילה עליו להשלים את מה שדילג עליו במהלך התפילה.

יהי רצון שישמע ה' את תפילתנו.

צוות משיבים ישיבת ההסדר קרני שומרון.

נשמח לתגובה!
כתובת E- MAIL karnei_shomron@intermail.co.il