שוט אשפה בשבת

חדשות כיפה הרב רונן לוביץ 23/03/08 23:14 טז באדר ב'

שאלה

שלום רב,

אני גר בבניין רב-קומות והאשפה הביתית מושלכת ע"י הדיירים לשוט אשפה או פיר אשפה. שאלתי היא האם ניתן להשליך לפיר זה אשפה גם בשבת?

תודה,

מיכאל

תשובה

שלום וברכה

לא ברורה לי המציאות עליה אתה שואל, ומשום כך אני מנסה לשער מהן השאלות ההלכתיות המתעוררות בעניין זה. אם בתחתית הפיר יש מטחנה/מגרסה/משרפה – אין לזרוק לשם פסולת בשבת. אם אתה מתגורר במקום בו אין עירוב כגון בחו"ל – תתכן בעיה של הוצאה מרשות לרשות. אם שתי הבעיות הללו אינן קיימות אינני רואה איסור מיוחד בזריקת פסולת לפיר. אין לדעתי כל איסור בעצם התרסקות האשפה בקרקעית הפיר. ברם, יש לזכור שבאופן כללי אין לפנות אשפה בשבת, שכן אם יש בה דברים שאינם ראויים אף למאכל בהמה, היא בגדר מוקצה מחמת גופו, ופינוי האשפה מותר רק אם יש בהימצאותה הפרעה ממשית בגין הריח וכיו"ב, או אם יש צורך לפנות אשפה נוספת והדבר מחייב לקיים: "ישן מפני חדש תוציאו".
כל טוב,
רונן לוביץ