עולם הבא

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 25/06/02 04:09 טו בתמוז התשסב

שאלה

שלום כבוד הרב!

רבים הם מאמרי חז"ל, האומרים כי אדם העושה מעשה מסוים - הוא בן עוה"ב,

וגם רבים מאמרים מאמרי חז"ל האומרים כי אדם העושה מעשה אחר - אין חלק

לעוה"ב. שאלתי היא מה יקרה לאדם שתווצר אצלו סתירה במעשים הנ"ל, למשל:

אדם שעשה מלאכה בדבר שאינו אבד בחוה"מ (כ"כ באבות ג, י"א) ולפי רבי

אלעזר המודעי אע"פ שיש בידו תורה ומעשים טובים - אין לו חלק לעוה"ב,

אבל הוא עשה בחייו גם מעשים טובים שכל העושה אותם מובטח לו שהוא בן עוה"ב,

או שכל העושה אותם ניצל מדין גיהנום כמו למשל אם כל חייו אכל 3 סעודות בשבת,

ואכל דג בשבת ניצל מדין גיהנום וכו'. כלומר שאלתי היא האם אין סתירה כאשר

אדם מקיים את מאמרי חז"ל מכיוונים שונים?

תשובה

ב"ה י' מנחם-אב תשס"ב

להראל שלום!

אין אנו יודעים את צורת הדין של בית דין של מעלה, חז"ל מלמדים אותנו על חומרתם של התנהגויות מסוימות על מנת להזהיר אותנו מפניהם, החשבון המדוייק אינו בידינו. עלינו להתייחס למאמרי רבותינו ככללים ולא כפרטים שעל ידם אנו יכולים לבנות תמונה שלמה של מצבנו המשפטי בבית דין של מעלה, כדאי שתקרא את הקדמתו של הרמח"ל לספר "דרך ה'" שם הוא סוקר את עקרונות האמונה ככללים ולא כפרטים, ומבהיר לנו שהעיסוק בפרטים הוא לא בידינו.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת