עבודה עם מפגרים

חדשות כיפה הרב אייל קרים 17/11/03 14:53 כב בחשון התשסד

שאלה

לרב שלום,

אני שוקלת לעשות שירות לאומי ולעבוד עם אנשים (נערים ומבוגרים) שסובלים מפיגור ק-ל. מדובר באוכלוסיה של אנשים שמחפשים המון תשומת לב והם מראים המון אהבה כלפי אחרים (חיבוקים וכו'). רציתי לשאול האם יש בעיה הלכתית (צניעות, נגיעה וכו') לשרת שם.

אין צורך לומר שמדובר בעבודת קודש ולהסביר על חשיבות השירות במקום כזה...

תשובה

בנוגע לחולים הסדר הנכון והראוי שאישה תיבדק אצל רופאה ואיש אצל רופא, אלא אם כן ישנם סיבות המכריחות אחרת, כגון שהרופא יותר מומחה, או שאין רופאה כלל וכדו'.
נערים ומבוגרים אלו הם בגדר חולים, וישנה כאן בעיה דו כיוונית:
העובדה שאת בהכרח תגרמי להם גירוי מיני הן משום שסובלים מפיגור קל הן משום המגע.
וכן העובדה שעיסוק עמם בהכרח מחייב נגיעה ואולי גם ייחוד.
לכן הסדר הנכון והראוי היה שיטפלו בם נערים ולא נערות. אולם אני מודע למצוקת כוח אדם, ועל כן נראה לי לומר שני דברים בשאלה זו.
האחד, שהנגיעה ההדדית אינה מוגדרת נגיעה של חובה, ויש לראות בה צורך טיפולי מעיין צורך רפואי.
זהו מצב נגיעה שלך בהם. וגם מצידם אין זו נגיעה של חיבה בך, אף שהם עושים זאת מחיבה ואהבה שהם זקוקים לה כפי שציינת, אולם מכיון שהם מפגרים, אין זו החובה אליה התכוונו. הפוסקים, כשאסרו נגיעה של חובה. (שהרי נגיעה של חובה בין איש לאישה שאינם נשואים הוא ביהרג ואל יעבור. לפי הרמב"ם כפי שהבינו הבית יוסף)
אומנם מאחר והנושא ממילא סבוך, אולי יש להתיר לך להכנס לשרות לאומי זה, בתנאי שהמגע הגופני שלך הוא יווצר רק דרך הבגדים ולא ישיר בבשר, אע"פ שאין זו נגיעה של חובה.