לקיחת חיי אדם

חדשות כיפה צוות ישיבת ההסדר מעלות 21/12/10 15:12 יד בטבת התשעא

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב!!

היה לי וויכוח עם מורתי שאומרת שיש דבר כזה לפי היהדות עונש מוות ע"י אדם [כלומר אדם הורג אדם אחר] כמו למשל שמוזכר בתנ"ך על מוות מסקילה באבנים בעקבות מעשה אסור מסוים.

ידוע לי שהאמונה היהודית היא שאדם לא יכול לקחת חיי אדם אחר ,להרוג אדם אחר בכל מיני דרכים, רק הקב"ה רשאי לקחת חיי אדם. והמקרים שמוזכרים בתנ"ך עדיין לא מאפשרים לאדם לקחת חיים של מיישהו אחר.

האם אני צודקת בידיעתי?

בתודה רבה מראש-מור

תשובה

שלום רב!

התורה נתנה רשות לסנהדרין (בית הדין), להרוג אדם בארבעה סוגי מיתות, סקילה, שריפה, הרג, וחנק, במידה והוא עובר על דברי התורה, כמובן רק על לאוים מסוימים, כל דרך היא בדרגה שונה של סבל והאדם החוטא מקבל את עונשו לפי חומרת מעשיו (רמב"ם הלכות סנהדרין).

בנוסף יש את דין הרוצח בשגגה, אם אדם רצח בשגגה אדם אחר, גואל אדם (שהוא אחד מקרוביו של הנרצח) יכול להרוג את הרוצח בשוגג ולגאול את דם הנרצח, וזאת רק עד שהרוצח בשגגה בורח לאחת מערי המקלט, ושם הוא יושב עד מות הכהן הגדול של אותם ימים (מסכת מכות).

כמובן שכל מה שקורה לאדם, אפילו מוות ע"י אדם אחר, מכוון מהקב"ה ומגיע לאדם על מעשיו בעולם (מכות י:).

בברכה,
עומר.