כשרות בקיוסק

חדשות כיפה הרב אייל קרים 28/10/03 14:36 ב בחשון התשסד

שאלה

בעזרתו יתברך!!!

הרב שלום,

אני חוזרת בתשובה ממשפחה חילונית..להורים שלי ישנו קיוסק ואני עוזרת להם רבות בעבודה..

הבעיה היא שבקיוסק נמכרים גם מוצרים ללא הכשר..

האם מותר לי למכור שם??

הרי מצד אחד זה נראה כהכשלה של הכלל...ומצד שני אני חייבת לעזור(אמא שלי מתמודדתעם העבודה לבדה ורוב הפעמים זקוקה ממש לעזרתי....)

איני יודעת מה לעשות ואשמח אם הרב יעזור לי!!

תודה רבה רבה המון שמחה ובשורות טובות:)

תשובה

א. לא מבואר בדברייך אם את נאלצת למכור דברים לא כשרים או מוצרים שייתכן שהם כשרים, אך אין להם הכשר על המוצר עצמו.
מכל מקום- אני סבור שהעובדה ששבת בתשובה, צריכה לשמש מנוף גם לתקן את מצב הכשרות בקיוסק.
עלייך לדבר עם הורייך על כך ולהסביר להם שאת מתקשה (נפשית) למכור מזון לא כשר מהסיבה שציינת.
מדוע שלא ייענו לבקשתך להמיר שוקולד עם הכשר בכזה ללא הכשר?!
כדאי גם לומר להם, שאדרבה, מכירת מוצרים עם הכשר יביאו להם יותר קונים. שהרי גם דתיים שעד עתה לא קנו בקיוסק, יקנו מעתה.

ב.במידה ואין אפשרות לתקן את מצב הכשרות, את יכולה למכור בקיוסק גם מוצרים שאין להם הכשר על סמך הנימוקים הבאים:
1. כאשר הקונה יכול להשיג את המוצר בחנות אחרת, אין כאן איסור דאורייתא.

2. על פי הש"ך (יו"ד סימן קנא סק"ו, ע"פ הסבר הדגו"מ שם) אין איסור לסייע ליהודי שבא לעבור עבירה במזיד, ויש מפרשים בדברי הש"ך שאין חובה להפריש יהודי מומר מעבירה.

3. הרמ"א (יו"ד סימן קנא, א') כתב שכאשר יהודי יכול בעצמו לעבור עבירה גם ללא סיוע שלי, לפי חלק מהפוסקים, אין לי איסור לסייע לו, אלא שבעל נפש יחמיר על עצמו.

4. הנצי"ב (שו"ת משיב דבר ח"ב סימן ל"א) נשאל אם מותר לטבח המוכר בשר טריפה לבתי השרים הגויים, להביאו גם לבית אחד השרים שהוא ישראל פושע, מאחר שאם לא ימכור לו, ישיג טריפה מטבח גוי.
הנצי"ב מקל משום שהמצאת הבשר הטרף אינה בשעת העבירה אלא אח"כ. (באו"ח סימן קס"ט במג"א סק"ו, הב"ח הביא סברה דומה).

5. ה"שדי-חמד" (מערכת לפני עיוור) כתב, שכאשר החילוני יכול לעבור את העבירה בעצמו האיסור לסייע לו הוא רק בנתינת דבר השייך לנותן, אך לא בנתינת דבר השייך למקבל, וכאן המוצרים בקיוסק אינם בבעלותם אלא בבעלות הורייך.

6. בגמרא ובפוסקים הוזכר גם הנימוק של "דרכי שלום" שבהצטרפות תנאים נוספים, יש בו כדי להתיר ליהודי לסייע ליהודי בדבר עבירה, ובודאי שאם המנעותך למכור בקיוסק יביא לערעור היחסים בינך לבין הורייך, הרי שגם כאן נוכל להקל לך להמשיך למכור בקיוסק.

לסיכום: אם אין באפשרותך לשנות את מצב הכשר המוצרים בחנות, את יכולה לסמוך על הנימוקים הנ"ל ולהמשיך לעבוד בקיוסק.
אך בהחלט ראוי שכאשר את מוכרת מוצר ללא הכשר, תאמרי זאת לקונה, שמא הוא חילוני המקפיד בענייני כשרות.