חריף - בשר וחלב

חדשות כיפה הרב אייל קרים 06/11/03 06:21 יא בחשון התשסד

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב שלום,

למדתי פעם שחריף גורם לפרווה להפוך לבשרי או חלבי.

השאלה שלי האם רק בשעת החיתוך הדבר נגרם או האם יש לי מאכל פרווה חריף (כדוגמת סחוג) ואני אוכלת אותו עם כף בשרית האם אני בשרית ומה הדין אם לאחר מכן אכלתי מאותו מאכל עם כף חלבית.

(ומה קורה בדיעבד, ז"א אם עשיתי כבר אז מה הדין לגבי המאכל ומה הדין לגבי הכלים.)

ועוד מקרה אחרון, קרה ומישהו הוציא 2 מאכלים חריפים שאנחנו אוכלים אותם בדר"כ עם כלי בשרי ואכל אותם עם כף חלבית, ואז החלפתי לו את אחד המאכלים (חריף שנאכל בדר"כ עם בשרי במאכל חריף שאנו רגילים לאכול אותו בכף חלבית) והשני נשאר האם החטאתי אותו? אם כן מה עלי לעשות? איך לכפר על עוון זה.

אודה לרב אם יסביר זאת בפרוט אם לא קשה הדבר.

תודה מראש,

א'.

תשובה

בשולחן ערוך (יו"ד סימן צ"ו סעיפים א,ג) מבואר, שדווקא כאשר חותך בסכין או דך במדוכה דבר חריף,
אז שייך הדין שהכלי בולע או מבליע טעם.
אבל לא במצב שנטלת עם כפית מעט סחוג .
כמובן בתנאי שהכפית הייתה נקיה ובסחוג אין שאריות מזון חלביות או בשריות.
לכן מי שחתך בסכין חלבי בצל, בלע הבצל טעם חלב מהסכין ונעשה חלבי, ואין היתר לאוכלו או לבשלו עם בשר, גם אם הסכין אינה בת יומא.
אולם כשלא הייתה פעולת חיתוך או שלא דך במדוכה
(שהצד השווה שבשתי פעולות אלו הוא הדוחק של הכלי במאכל החריף), אין הכלים משתנים מבשר לחלב וההיפך, וכן אין המאכל החריף נאסר משום בשר וחלב,
בתנאי שלא היו בו שאריות מזון חלבי או בשרי כאמור לעיל.