זכויות יוצרים

חדשות כיפה צוות בית המדרש אשכולות בלוד 03/03/10 18:01 יז באדר התשע

שאלה

שלום רב... לצורך הלימודים באוניברסיטה אנו זקוקים לספרים מסוימים. הספרים עולים כסף רב ובינתיים נאלצתי לשלם כבר כמה מאות. רציתי לשאול אם יש בכך גניבת זכויות יוצרים אם מצלמים את הספר עצמאית. מדובר בהפרש של 300 ש"ח, כי אחרת אאלץ לוותר על השימוש בו שיחסר לי במהלך הלימודים.

תשובה

שלום אילת,

להרבה פוסקים אין דין של זכויות יוצרים ע"פ ההלכה, אבל יש דין דינא דמלכותא דינא, כלומר צריך ע"פ ההלכה ללכת לפי חוקי המדינה.
איני בקיא לחלוטין בחוקי המדינה, אך למיטב ידיעתי חוק זכויות יוצרים אוסר שימוש ביצירה המוגנת בחוק רק לשימוש ציבור ולא לשימוש פרטי.
לא ברור לי כ"כ אם מבחינת החוק יש כאן שימוש פרטי או ציבורי, שהרי מי שהספר שלו לכאורה מפיץ אותו לציבור, אבל מצד שני את משתמשת בו לצורך פרטי.
בכל מקרה אני מציע לך לשאול אדם שמבין בחוק.

חובה גם לציין כאן שפגיעה בזכויות יוצרים, נראת כמעשה בלתי מוסרי, אפילו שאולי הוא מותר וראוי מאוד לא לעשות זאת.

בברכה,

אורי.

המשיב אינו רב.