היחס כלפי האתיופים

חדשות כיפה הרב רונן לוביץ 05/04/08 22:23 כט באדר ב'

שאלה

בס"ד

שלום רב,

אני יהודי שומר תורה ומצוות ואני הרבה פעמים נתקל בגזענות של אנשים של המגזר החרדי כלפי יהודים מהעדה האתיופית

כמו למשל לי זה לא קרה אבל סיפרו לי שהיו יהודים מהעדה האתיופית שעברו באזור של אנשים חרדים וככה סתם זרקו עליהם אבנים ושאלתי

למה והם ענו לי שהם זורקו עליהם אבנים בגלל שהם אתיופים ואני מאוד הצטערתי בשבילם שזה הדרך שהם הולכים בה כי זאת לא דרך

התורה וגם שמעתי שיעור מוסר של הרב דניאל זר שליט"א שהוא העביר ביקורת על העולם החילוני שלא מביאים כסף ליהודים עניים ובמקום זה

מביאים (אני מצטט אותו) :" מה זה מביאים כסף לאתיופים, סינים, תילאנדים, מביאים כסף לגויים וליהודים לא" ככה הוא אמר בדרשה.

וגם שלא מזמן העיפו תלמידות מהעדה האתיופית מבית ספר דתי בפתח תקווה ויש עוד הרבה לא חסר מיקרים לצערי!

מה שהכי מצער אותי שהם לא מכירים בעדה האתיופית כיהודים נראה לי כי אחרת הם לא היו עושים זאת...

אבל בכל אופן אני מקווה שתענה לשאלה שלי:

למה החרדים ואולי גם דתיים ציוניים מתנהגים בצורה כזאת מגעילה וגזענית כלפי האתיופים?

מקווה שתענה לי, תודה !

תשובה

שלום רב,
יש לגנות בכל פה כל תופעה של גזענות מכל סוג שהיא. הרקע לתופעה מצוי לדעתי בכמה גורמים ובעיקר: א. חוסר הביטחון של יהודים דתיים ובעיקר חרדים לגבי היותם יהודים.
ב. ידיעות שליליות על תופעות של אלימות וכיו"ב. ג. חוסר הרגילות לכך שיש יהודים כהי עור.
גורמים אלה שגויים ביותר ופסולים בעיני לחלוטין. השאלה החשובה היא מה ניתן לעשות כדי לתקן את המצב? לדעתי חשוב היה להפעיל מערכת של יחסי ציבור לשם שינוי התדמית של העדה ובניה. כיום כל גוף ציבורי מפעיל משרדים של יחסי ציבור. אילו העדה האתיופית היתה פועלת לשינוי התדמית, במיוחד בקרב הציבור הדתי והחרדי, הדבר היה בלי ספק מועיל. היה צורך להפיץ את פסקי הרבנים בעבר ובהווה בדבר יהדותם של בני העדה, להביא סיפורים חיוביים על אתיופים שיעוררו הזדהות ואמפטיה וכיו"ב. אמנם הדבר כרוך בהוצאה כספית גדולה, אולם לדעתי צריך היה לגייס לעניין את משרד הקליטה ואת הארגונים העוסקים בעלייתם ובקליטתם של העולים מאתיופיה. מערכה לשם שינוי התדמית חשובה לא פחות מהמשך הפעילות בעליה וקליטה, והיא תתרום להם רבות. אי מקווה שאכן נזכה לראות שינוי בתחום זה, ודומני שהמסרים המוסריים של יציאת מצרים מתאימים לחזק כיוון זה. הם מחייבים אותנו להתנהג יפה אל האחר והשונה כי גרים היינו בארץ מצרים, ואנו אמורים לדעת את נפש השונה מאיתנו.

כל טוב,
רונן לוביץ