הדלקת נרות - תיקון שכחה

חדשות כיפה הרב רונן לוביץ 18/03/08 17:56 יא באדר ב'

שאלה

שלום, כבוד הרב,

בשבת האחרונה שכחנו, אמי ואני (אשה נשואה) להדליק נרות שבת.

היה דיון במשפחה שנסב סביב הלכה ומנהג - אבקש הבהרה - וכיצד ראוי לנהוג:

יש שאמרו - אין צורך להדליק שוב \ לתקן משום שהאור החשמךי מספיק להלכה

יש שאמרו להדליק שוב במוצ"ש - הלכה? מנהג?

יש שאמרו להוסיף נר נוסף בכל הדלקה מעתה ואילך - מנהג בעלמא? יש מקור הלכתי?

מעיון (מרפרף) במשנ"ב ובשש"ק לא מצאתי תשובה.

לתשובתך אודה.

תשובה

שלום רב,
א. יש מחלוקת בשאלה האם יוצאים ידי חובה בהדלקת אור החשמל, ולגבי השבת שהיתה בוודאי ניתן לומר שיצאתם ידי חובה בדיעבד.
ב. אין כל טעם להדליק נרות במוצ"ש.
ג. הרמ"א כתב בשולחן ערוך (רסג,א) שאישה ששכחה להדליק תוסיף מכאן ולהבא נר נוסף בכל הדלקה, והסיבה מוגדרת מושם קנס, כדי להגביר את הזהירות לזכור ולהדליק בכל שבת. אף שהדבר מופיע במפה לשולחן ערוך הוא בגדר מנהג, ואינו חובה גמורה (כדברי הבאור הלכה (בד"ה: "ששכחה"), ובזמננו כאשר יש אור חשמל דולק יש מקום להקל בכך יותר. כמו כן יש לציין שקנס זה של הוספת הנר לא נהוג למיטב ידיעתי בעדות ספרד.

כל טוב,
רונן לוביץ