האם יש דבר כזה ''זכות הציבור לדעת''?

חדשות כיפה הרב צבי קוסטינר 07/07/02 07:08 כז בתמוז התשסב

שאלה

כבוד הרב שלום,

שאלתי היא בדיני לשון הרע.

האם חוץ מההיתר לספר דבר הידוע כבר לשלושה אנשים, בתנאים מסוימים כמובן, יש היתר לספר דבר המוגדר "כזכות הציבור"? משהו בדומה לסקופ עיתונאי...

אני מתחבטת בשאלה זו מזה זמן רב, ויש בה פנים מעשיים.

לשם הבהרה: נניח שהתגלה שצורה מסוים אינו נוהג כפי שמחנך לתלמידיו, האם מותר לפרסם זאת? באילךו תנאים? על מה אני עוברת אם פרסמתי בלא לאמת את גירסתו? ובדיעבד, אפילו אם התברר שהמידע היה נכון?

האם יש בכלל דבר כזה "זכות הציבור לדעת?" ומה בנוגע לחדשות על אנשים ספציפיים?

מהם המקורות שאפשר לעיין בהם בנושא זה?

בברכה,

רחל אוסטרוב, בלפור 34 פ"ת 49535

תשובה

שלום רב,

כל הלכות לשון הרע כתובים בספר חפץ חיים הלכות לשון הרע. שם הדברים מפורטים וכאן אענה בקצרה ובאופן כללי.

לפי התורה אין מושג "זכות הציבור לדעת". - איסור לשון הרע הוא שאסור שהציבור יידע בגנותו של אדם מישראל. אסור גם לדבר, גם להקשיב או לקרוא. ואפילו בשביל סקופ או בשביל סתם "אקשן" .

במקרים מסויימים, לדוגמא אם אדם גנב וצריך להזהיר את הציבור ממנו מותר בשבעה תנאים המפורטים להלן.

1. שיראה הדבר בעצמו ולא שישמע מאחרים.
2. שיהיה בטוח שהדבר שראה אכן לא בסדר.
3. שידבר עם בעל המעשה ויוכיחו על מעשיו.
4. אם לא שומע, מותר לדבר בתנאי שלא יוסף דברים שלא היו.
5. שיכוון לתועלת - שלא יהנה ח"ו מדיבור לשון הרע על חבירו.
6. אם אפשר לפתור את הבעיה בצורה אחרת.
7. שלא יגרם נזק למדובר יותר מכפי הדין אילו היה נידון בבית הדין.