ברכת הבנים

חדשות כיפה הרב אייל קרים 24/11/03 05:43 כט בחשון התשסד

שאלה

רציתי לשאול:

למה מברכים בליל שבת את הבנות "כשרה רבקה רחל ולאה"

ואת הבנים "כאפרים וכמנשה"?

למה את הבנים לא "כאברהם יצחק ויעקב", האבהות?

תשובה

א. משום שיעקב בירך את יוסף "בך יברך ישראל".

ב. אפרים ומנשה גדלו אצל יוסף במצרים ותמוה כיצד יעקב שאל את יוסף "מי אלה?"
וכי לא הכיר את נכדיו?! ויוסף ענה "בני הם"! ולכאורה היה צריך יוסף להשיב ליעקב "סבא! כל יום הם נכנסים אצלך ומה אתה שואל "מי אלה?"
אלא ההסבר הוא שיעקב ידע מי הם, אלא שקשה היה עליו לראות את נכדיו בלבוש מצרי, ויוסף השיב לו: אל תדאג, "בני הם", נכון שהם בחיצוניותם נראים כמצרים, אבל תחת הלבוש מסתתרת נשמה יהודית. ואף אנו מברכים את בנינו, שאם אי פעם יתלבשו לא כמו יהודים ויסתרקו כמו גויים, בכל זאת יזכרו הם, ואנו ההורים, שתחת המעטה החיצוני שלהם, מתחבאת "נשמה טהורה שנתת בי".