ביאור לשאלות קודמות

חדשות כיפה הרב שמואל וינגרטן 16/01/10 22:45 א בשבט התשע

שאלה

הייתי רוצה אם אפשר שיותר תרחיב לי בנושא גן עדן כי זה מאוד מעניין אותי

וגם בשאלות הבנים עשו וישמאעל האישמעלים הם הערבים? אנו אמורים להרוג אך ורק מתוך הספס' הבא להורגך השכם להורגו?או משום ציויי אחר

ועוד באותו נושא שלא כל כך ברור לי הבנתי שהם לא הופלו (ישמאעל ועשו)אבל עדיין איך זה שהם פנו לכיון של עבודה זרה מדוע לא הלכו בדרך אביהם ואחיהם

ועוד מאיפה באו העמים האחרים אם בבריאת העולם הכל נברא מחדש מאין הגיעו?

תשובה

בשמחה.
אם עיינת ברמב"ן, היית רואה שהוא דן במקומו של "פישון" והוא מגיע למסקנה כמו רש", רס"ג והזוהר הקדוש, שזה הנילוס של מצרים. את הפרת והחידקל אנו כבר מכירים. בקיצור, נהרות אלו מקיפים את ארץ ישראל, וממילא, זאת היא גן עדן. בתוך גן העדן יש את עץ הדעת טוב ורע ועץ החיים. מתבקש מאוד לומר כי עץ החיים - הלוא הוא התורה - נמצא בבית המקדש בתוך ארון הברית.
מסופר כי הקב"ה שם על הכניסה לגן עדן את הכרובים (מילה נרדפת למלאך) ואת להט החרב המתהפכת, לשמור את דרך עץ החיים. ואכן, כאשר יהושע מגיע לארץ ישראל הוא פוגש בכניסה את שר צבא ה' (מלאך) וחרבו שלופה בידו (להט החרב) וחז"ל מתארים שהוא בא ליהושע כי הוא לא למד תורה באותו לילה - "לשמור את דרך עץ החיים". ניתן להראות דברים נוספים מעניינים הקשורים לכך, בין השאר לגבי הכיוונים של רוחות השמים ביחס לארץ ישראל וקדושתה...

אכן, כפי שאמרת, בלי קשר להיותם צאצאים של ישמעאל/ עשו - במידה והם באים להרוג אותנו, זו מלחמת מצווה כפי שקבעה התורה, ויש להילחם באלה שרוצים להורגנו ובאלה שמשתפים איתם פעולה. אך מצד עצמם אין חיוב להשמידם (למעט עמלק שהוא אמנם מזרעו של עשו).

אדם הראשון הוליד 3 בנים, שאחד מהם נרצח ע"י קין. מקין ומשת נולדו בעצם כל אומות העולם, כאשר משת נולד בסופו של דבר נח,שם, חם ויפת, ומנח ושם בנו הגיע בין שאר הצאצאים אברהם אבינו. כל האומות הגיעו מבנים אחרים של נח אחרי המבול, ומצאצאים אחרים של שם - בנו של נח.