אמונה

חדשות כיפה הרב יוסף אלנקווה 14/01/03 14:40 יא בשבט התשסג

שאלה

הייתי רוצה לדעת באיזה מקרים קוראים לה' בלשון זכר (אלוהים וכו) ובאיזה מקרים קוראים לו בלשון נקבה (בת קול וכו)

לפי סברה ששמעתי כשהתנהגות ה' היא זכרית (למשל כשהוא עצבני) אז מזכירים אותו כזכר וכשהתנהגות ה' היא נקבית (למשל ברחמים) אז מזכירים אותו כנקבה.

(אני יודעת שה' זה לא דבר אנושי שאפשר להכליל אותו במושג זכר/נקבה אך הייתי רוצה לדעת אם יש לך סברה שונה מהסברה שהיצגתי).

בתודה

MAAYAN

תשובה

שלום למעיין

שאלה גדולה שאלת והיא דורשת הרחבת מושגים, שנשמעים קצת "מבולבלים" ואין די בתשובתי כדי לבאר לך את כל הענין אך אומר כמה כללי יסוד.
תמיד הקב"ה נקרא בלשון זכר, "ה' הוא הא-לוקים" "ה' מלך" "ה' כגבור יצא" "ה' איש מלחמה" "וידבר ה'" "ויקרא אליו"
עיני בכל התורה והתנ"ך וה' הוא בלשון זכר.
אף על פי שה' אינו בשר ודם ואין לו גוף ואינו דמות הגוף אין מקום שבו ה' נקרא בצורה של נקבה.
כמו כן יש לקב"ה הרבה שמות, ולכל שם יש משמעות מבחינת צורת התגלותו אלינו, יש מדת הדין ויש מדת הרחמים.
אגב, ה' הוא לא "עצבני" - חס ושלום מלהגיד ביטוי כזה.
ה' הוא טוב ומטיב ורחמן ורק "רגע באפו" רגע אחד ביום יש מדת כעס וגם אז "חיים ברצונו"
ה' הוא אחד, אבל שמותיו רבים כי השם זו הבחינה שבה אנו מכירים ורואים את השגחתו בעולם. ושם הוי"ה ברוך הוא, הוא שם עצם. – על כך ראי במפורט בספר הכוזרי.
הביטוי נקבה לגבי "בת קול" אינו מתאים לנושא שלך כי בת קול, זו בת קול, זה לא השם.
כמו שיש נביא, ויש נבואה, ויש רוח הקודש, ויש בת קול.
בת קול משמים, זהו משהו כמו קול נבואי שיצא מן השמים והוא איננו קול רגיל, ודיבור רגיל אלא משהו מיוחד לכן נקרא "בת קול"
ועל כאשר כתוב "שיצאה בת קול" אין הכוונה חלילה וחס להשם יתברך אלא לקול כמו נבואי מן השמים.
וממילא אינני מסכים עם סברתך כיון שיש לך טעות בהגדרת הנושא, כי ה' הוא לעולם, בכל הפסוקים נקרא בשם זכר.
וגם בדברי חז"ל במשניות ובתלמודים ובמדרשים תמיד ה' נקרא בלשון זכר.

היי שלום
ובהצלחה רבה.