ללא נושא

חדשות כיפה צוות רבני ישיבת ההסדר כרמיאל 21/08/10 22:22 יא באלול התשע

שאלה

שלום כבוד הרב

לפי המסורת שלנו אלוקים כתב את התורה לפני הבריאה ורציתי לדעת איך זה מסתדר עם זה שיש לנו את הכוח לבחור בין טוב לרע שכן בתורה עצמה מוצגים מצבים שאברהם למשל צריך לעמוד בניסיונות .

תודה.

תשובה

בס"ד

שלום לך

שאלת שאלה חשובה מאד.

אמנם נכתבה התורה קודם לעולם, ואמנם יש ידיעה אלוקית במה שעתיד להיות, אך אין הידיעה מעכבת את בחירתו החופשית של האדם. אפשרות זו מתקבלת על הדעת כשמבינים את הפער בין העולם שלנו, הארצי בו מתקיימת חירות לאדם לבחור את חייו, ובין עולם האמת האלוקי הבלתי מוגבל, שאין בו עבר הווה ועתיד, שהרי כל מושג "זמן" שייך לעולם הבריאה שלנו. ובמקום שאין זמן, אין מגבלה בידיעת העתיד.

בתמצית: אמנם הקב"ה יודע מה יהיה אך אין זה מגביל את האדם בבחירתו. פער העולמות מאפשר זאת.
וצא וראה: האדם מרגיש חירותי לבחור, הוא מ תלבט מתייעץ ומקבל החלטות, ואין זו תרמית זו תחושת אמת.

בהצלחה