חטא האדם הראשון

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 18/11/18 13:21 י בכסלו התשעט

שאלה

שלום רב,

לאחרונה יצא לי להיות בשיעור תורה, ובין הדברים הוזכר חטא האדם הראשון. מה שגרם לי לתהות ולעלות את השאלות הבאות...

מדוע חטא האדם הראשון השפיע על שאר בני האדם, למה הקב"ה החליט שע"י מעשיו נענשו כולם?

וכמו כן, איפה הבחירה שלנו באה לידי ביטוי? שכן אומרים הכל תלוי בד' חוץ מיראת ד'. אז מדוע הקב"ה לא מעמיד כל אדם בניסיון כזה, שהרי יכול להיות שאדם אחר היה עושה בחירה אחרת.

תודה רבה, ושבת שלום.

תשובה

ב"ה

שלום.

נראה לי שהנכון ביותר זה לשאול את השאלות במסגרת השיעור שלמדת ובכל מקרה לשאול ישירות ממוסר השיעור.

אשתדל בקצירת האומר לנסות לענות.

לאדם יש בחירה חופשית לחלוטין .כך ברא ה' עולמו כפי שכתוב בדברים פרק ל

הַעִדֹ֨תִי בָכֶ֣ם הַיּוֹם֘ אֶת־הַשָּׁמַ֣יִם וְאֶת־הָאָרֶץ֒ הַחַיִּ֤ים וְהַמָּ֙וֶת֙ נָתַ֣תִּי לְפָנֶ֔יךָ הַבְּרָכָ֖ה וְהַקְּלָלָ֑ה וּבָֽחַרְתָּ֙ בַּֽחַיִּ֔ים לְמַ֥עַן תִּחְיֶ֖ה אַתָּ֥ה וְזַרְעֶֽךָ:"

כלומר יש טוב ויש רע וכדאי שהאדם יבחר בטוב אך אם מחליט לבחור בדרך הרע הוא ישא בתוצאות.

הדרך הטובה מקרבת את האדם לבוראו והדרך הרעה מרחקת את האדם מבוראו.

וכפי המתואר בספר בראשית ברגע שהאדם הראשון בחר להפר את ציויי ה' מיד הוא התרחק מבוראו.

ואם האדם עושה תשובה ומבקש לחזור לעשות טוב הרי שהוא מתקרב מאוד לבוראו ולכן אמרו חכמים בתלמוד "במקום שבעלי תשובה עומדים אין צדיקים גמורים יכולים לעמוד שנאמר שלום שלום לרחוק ולקרוב (ישעיה נ"ז) רחוק קודם לקרוב. "

ובגלל שיש דבר אחד שהוא לא בידי שמיים אז רק האדם יכול להחליט על עצמו בעצמו.

בברכה,

עוזיאל אליהו