נגיעה בדודים/קרובים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 22/07/09 18:29 א באב התשסט

שאלה

שלום רב,

אחותי הגדולה ב"ה התחתנה לפני שבועיים, כשעמדתי בקבלת פנים לחצתי ידיים לגברים שהם קרובים משפחה, מכרים ואפילו אנשים שאני לא מכירה וכולם מבוגרים. זו לא היתה נגיעה של חיבה אלא כבוד. האם זה אסור?

יש לי בן דוד שאני יודעת שהוא קצת מחבב אותי [והוא בכלל בן 16 וחצי ואני נראית קצת יותר גדולה לגילי], עד כמעט פחות משבוע לא הייתי שומרת ממנו נגיעה. ביקשתי מבת דודה שלי שהיא גם אחותו לרמוז לו שאני שומרת נגיעה כדי שהוא לא יפגע.

היא כנראה שחכה את הקטע של "לרמוז" והיא אמרה לו את זה ישירות כשהייתי לידם. לפי המבט שלו והיחס כלפי יום אחרי כבר הבנת שהוא נפגע. אמרתי לו סליחה על הצורה שבו היא אמרה לו את זה והוא אמר שזה בסדר, למרות שאני עדיין מרגישה שהוא קצת פגוע.

שאלתי היא כזו האם להתקשר ולבקש ממנו סליחה או שעדיף שלא?

תודה רבה וסליחה על האורך,

שני.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

באשר לנגיעה של כבוד, לכתחילה ההלכה לא מתירה.
מן הדין מותר לגעת רק אבא ובת, אמא ובנה, סבא וסבתא ונכדיהם.
לאלה מותר גם להתנשק.
אח יכול לנשק אחותו שעד גיל 3 יש מקילים עד גיל 12 ודאי לא בגיל מבוגר יותר.
כל מי שאין להתנשק אתו אין להושיט לו יד.

אבל כאשר את עומדת בקבלת פנים, ואת זו שצריכה להגיב, יש התחשבות בנגיעה של כבוד - יש פוסקים שכתבו שאם מישהו (שאינו מקפיד) הושיט לך יד, את יכולה ללחוץ את היד כדי לא להעליב, אבל את לא תושיטי את היד ביוזמתך.

באשר לבן הדוד שלך, החלטת נכון שצריך לשמור נגיעה גם מבני דודים, ודווקא כאשר הם 'מחבבים'.
יכול להיות שטעית בכך שבקשת מאחותו שהיא תסביר לו את זה - מפני שהיא בעצם זו שיצרה את המתח.
אולי עדיף להגיד דברים בעצמך - גם אם זה קשה, את יכולה לעשות זאת בדרך הכי טובה שאת יודעת ואת לא תלויה באחרים.
מכל מקום אני מציע לך לעזוב את העניין ולא להקשר אליו יותר בנושא.