גברים שמרוויחים הרבה נחשפו הנתונים: אלו עובדים מקבלים רכב צמוד מהעבודה

רשות המיסים פרסמה נתונים אודות מקבלי רכב צמוד, שמראים כי רק 7% מהשכירים מקבלים את ההטבה. מהנתונים עולה כי שיעור הגברים עם רכב צמוד גבוה משמעותית מהנשים בעיקר בגלל פערי השכר הגבוהים

חדשות כיפה חדשות כיפה 28/11/22 12:44 ד בכסלו התשפג

נחשפו הנתונים: אלו עובדים מקבלים רכב צמוד מהעבודה
צילום: shutterstock

רשות המסים פרסמה סקירה אודות מקבלי רכב צמוד, על סמך דיווחי המעסיקים לרשות המסים עבור שנת המס 2020. הסקירה מביאה נתונים מגוונים אודות עובדים שכירים המקבלים רכב צמוד, ומשווה אותם לנתוניהם של שכירים שאינם מקבלים רכב צמוד. בין היתר, מובאים בה מאפייני הגיל, השכר והמין של שתי הקבוצות. 

כמה מהשכירים בישראל מקבלים רכב צמוד מהעבודה?

מהנתונים עולה כי בשנת 2020 כ-7% מהשכירים, כ- 316 אלף איש, הוגדרו כמקבלי רכב צמוד, ואילו 93%, כ-4.2 מיליון שכירים, לא קיבלו רכב צמוד. גילם הממוצע של של השכירים שמקבלים רכב צמוד עומד על 46.4 שנים, לעומת הגיל הממוצע של שכירים בכלל שלא מקבלים רכב צמוד שעומד על 39.1%.

טויוטה קורולה היברידית. נפוצה במגזר הסרוג.

טויוטה קורולה היברידית. נפוצה במגזר הסרוג | צילום: shutterstock

נתון נוסף מראה כי גברים מהווים קרוב ל-77% מכלל מקבלי רכב צמוד, לעומת 50.6% מאלו שאינם מקבלים רכב צמוד. ממצא נוסף מראה ששיעור מקבלי רכב צמוד גבוה משמעותית בקרב גברים לעומת נשים, גם כאשר משווים בין גברים ונשים שמקבלים שכר דומה.

על כמה עומד המיסוי של רכב צמוד מהעבודה?

ההשפעה של המיסוי הגבוה על רכב מהעבודה באה לידי ביטוי בנתונים, ונמצא כי יש התאמה בין השכר הגבוה לרכב הצמוד כאשר פילוח של עשירוני שכר מראה כי רוב מוחלט של מקבלי רכב צמוד נמצאים בעשירוני השכר הגבוהים. כאשר השכר הממוצע ברוטו (כולל זקיפת שווי שימוש ברכב) בקרב מקבלי רכב צמוד עומד על 29.3 אלף ש"ח בחודש, לעומת 9.3 אלף ש"ח בחודש בקרב שכירים שאינם מקבלים רכב צמוד.

אין קשר בין התפקיד לצורך התפעולי

עוד ניתן ללמוד מהנתונים כי רכב צמוד מוענק בעיקר לבעלי שכר גבוה, כאשר שיעור מקבלי רכב צמוד גבוה יותר בקרב גברים מאשר בקרב נשים וכי הגיל הממוצע של מקבלי רכב צמוד גבוה יותר משל אלו שאינם מקבלים רכב צמוד. ניתן להסיק מהנתונים הללו שרכב צמוד מוענק בעיקר לעובדים בכירים מדרג המנהלים וללא זיקה ישירה לצורך התפעולי (נסיעות מרובות לצורכי עבודה).

יונדאי סנטה פה

יונדאי סנטה פה | צילום: מוטי שטרן

נציין, כי שווי השימוש הבסיסי לרכב מהעבודה הנו 2.48% אחוז בכל חודש, כאשר לדוגמא אם עובד יקבל מהעבודה רכב שעלותו כ-140,000 שקלים, המיסוי שיצטרך לשלם יעמוד על 3,472 שקלים אם העובד יקבל רכב היברידי הרי שהשווי ירד משמעותית ל- 2,972 שקלים.

באיזה מקצוע תקבלו רכב צמוד? 

השיעורים הגבוהים ביותר של מקבלי רכב צמוד נמצאו בענפים של שירותי מידע ותקשורת (14.7%), ותעשייה (13.5%). השיעורים הנמוכים ביותר נמצאו בענפי אירוח ואוכל (1.4%), חינוך (1.3%), בריאות, רווחה וסעד (2.2% בכל אחד מהענפים).