עצמאות לכולם

פרופסור הלל וייס לרבנים הראשיים: קבעו יום הודיה נוסף על הקמת המדינה שיאפשר לחרדים להשתתף בחגיגות

חדשות כיפה אפרת רוט הלוי 18/03/10 00:00 ג בניסן התשע

עצמאות לכולם

פרופ הלל וייס מאוניברסיטת בר-אילן שלח אמש (ד) מכתב לרבנים הראשיים בו הוא מבקש מהם להקדים את תפילות יום העצמאות לראש חודש אייר ובכך לגרום גם לציבור החרדי, ולכלל עם ישראל להשתתף בתפילות יום העצמאות.

"כידוע לכבוד הרבנים שליט"א, לאור שינויים בתקנון הוועדה לסמלים ולטקסים, יום העצמאות של מדינת ישראל כמעט ואינו חל יותר ביום ה באייר, שהוא למעשה היום המקורי עליו קבעה הרבנות הראשית לומר את ההלל וההודיה לה מאז קום המדינה" כתב פרופ וייס במכתבו. "בעשור הקרוב עד לשנת תש"פ, לעולם לא יחול יום העצמאות בתאריך המסורתי, וכך למעשה ברוב השנים".



"בנוסף לכך, כיום חלק גדול מאד מהציבור הדתי החרדי לגווניו, אינו משתתף כלל בטקסי התפילות של יום העצמאות כפי שנקבע על ידי הרבנות הראשית (כולל רבני ערים וכדו) כל חוג וטעמו עימו, כאשר הצד השווה שרבים לא רוצים להיות מזוהים עם הממסד החילוני וכל הכיעור שהוא מייצג, ובפרט לאור ההתנכלויות לארץ ישראל ולקדושתה.

"בעצה של מספר רבנים ואישי ציבור מחוגים שונים, הועלתה ההצעה, לקבוע את יום ראש חודש אייר, כיום בו יאמרו את תפילת ההלל כהודיה לה על הניסים והנפלאות, יום בו עם ישראל יתחבר לשורשים העמוקים של ארץ ישראל ויחבר את הזיקה לקדושתה של ארץ ישראל. כידוע יום ראש חודש כולל את כל החודש, ובמילא כל הציבור שאומר את ההלל, יראה בכך יום הודיה לה על הניסים והנפלאות, ורוב רובו של הציבור יזדהה עם המסר שלנו, כולל בציבורים רחבים שבמשך שנים ראו את עצמם מנותקים מכל דבר שקשור לרבנות הראשית" כותב פרופ וייס.

לשבור את החומות ולפעול כעם

בשיחה לכיפה הסביר פרופ הלל וייס את הדברים. "הציבור החרדי מעורב מאוד מרצונו או שלא מרצונו במדינה, הדבר מתבטא בשינויים סוציולוגיים בצבא בתקשורת ובאקדמיה. הדתיים הלאומיים מתבצרים בדימוי שהוא לא נכון של החברה החרדית. החרדים הם הציוניים המקוריים ויש הרבה שיטות בתוכם. הציבור הדתי לאומי במקום לחלץ את המדינה מהמשבר משחק משחקים מגזריים והם סוג של נטורי קרתא אחרים, צריך לשבור את החומות ולפעול כעם".

פרופ וייס טוען כי הרב קוק שאף לכך שהרבנות הראשית תהיה סנהדרין, דבר שלא קורה היום כי הרבנות לא מקבלת החלטות משנות תודעה, וייס משוכנע שהצעתו היא חלק מאותה שאיפה של הרב קוק.