עמית סגל: זאת הסיבה שנתניהו מוותר לחרד"לים למרות שזה מכאיב לרוב הבוחרים שלו

הפרשן הפוליטי הסרוג מסביר בטורו השבועי מדוע ראש הממשלה מתפשר עם שותפיו החרדים והחרד"לים: "עבור נתניהו אלה ויתורים לא כואבים, כי לא כל כך כאב לו לוותר. אבל עבור חלק מהבוחרים כן"

חדשות כיפה חדשות כיפה 30/12/22 11:21 ו בטבת התשפג

עמית סגל: זאת הסיבה שנתניהו מוותר לחרד"לים למרות שזה מכאיב לרוב הבוחרים שלו
צילום: Yonatan Sindel/Flash90

ממשלת ישראל ה-37 יצאה אתמול לדרך וזוהי הממשלה השישית שבנימין נתניהו עומד בראשה. עמית סגל, הפרשן הפוליטי של חברת החדשות, בטורו השבועי ב-"ידיעות אחרונות", שהתפרסם הבוקר (ו'), מסביר מדוע נתניהו מוותר לשותפיו החרדים והחרד"לים בעוד ציבור בוחריו מתנגד להסכמים שנחתמו איתם.

"בממשלתו הראשונה, עוד במאה העשרים, הנושאים החשובים ביותר היו מדיניות וביטחון. בהתאמה, שר הביטחון ושר החוץ היו התפקידים הבכירים. איש מהשותפות לא רצה בתיק המשפטים, ואיש מחברי הליכוד לא התלונן כשזה נמסר במינוי חיצוני ליעקב נאמן, פרקליט שהאינטרסים הסבוכים שלו לא היו נהירים מעולם לאיש. גם ב-2013, כשהתיק נמסר לאשת שמאל מובהק כציפי לבני, איש לא צייץ כמעט", פתח סגל את דבריו.

סגל

סגל צילום: Hadas Parush/Flash90

"נתניהו עדיין סבור שאלה הנושאים המכריעים"

הפרשן הפוליטי הסביר מדוע מתפשר נתניהו ואף ציין כי השבוע ראש הממשלה שיתף מאמר של הרב חיים נבון. "בשנות העשרים של המאה הנוכחית, נתניהו עדיין סבור שאלה הנושאים המכריעים. השבוע שיתף מאמר של הרב חיים נבון, שמסביר שראש הממשלה החדש-ישן של ישראל מתפשר ומתפשר בכל שאר תחומי החיים עד שהוא מגיע למה שהוא רוצה: השפעה בלעדית על הנושא האיראני, על הנושא הפלשתיני, על המזרח התיכון ועל הקשר עם ארצות הברית", כתב סגל.

נתניהו ובן גביר מרוצים

נתניהו ובן גביר מרוצים צילום: Yonatan Sindel/Flash90

עוד הוסיף וכתב כי "אבל מאז, המדינה השתנתה. תיק החוץ איבד מזמן מחשיבותו הפוליטית, כך גם הנושא הפלשתיני והאיראני. אין אפילו בוחר אחד שהצביע אחרת בגלל פגישות עם אבו מאזן או הטיפול בגרעין. החיים עצמם, מה שנקרא, עברו תהליך דה-פוליטיזציה, והם נתפסים ככאלה שכל ממשלה תטפל בהם בערך באותה דרך".

"עבור נתניהו אלה ויתורים לא כואבים, כי לא כל כך כאב לו לוותר"

סגל התייחס על ההבדל בין התחושה של נתניהו לתחושותיהם של בוחריו. "במקביל, כמו בשאר העולם, נושאים אזרחיים עברו לקדמת הבמה: בטחון אישי, יוקר מחיה, דיור, חירויות האזרח, המתח שבין שמרנות לליברליות ובין הרשות השופטת והמבצעת. אלה בדיוק התחומים שבהם גרפו שותפיו הדתיים הישגי ענק. עבור נתניהו אלה ויתורים לא כואבים, כי לא כל כך כאב לו לוותר. אבל עבור חלק מהבוחרים כן. רוב מכריע בציבור תומך ברפורמות המשפטיות; רוב מכריע מתנגד לפגיעה בחירויות הפרט, בדגש על הקהילה הגאה ונשים. רוב מכריע עוד יותר מתנגד להעמקת השליטה החרדית והחרד"לית בחיים הציבוריים".

סטרוק ורוטמן

סטרוק ורוטמן צילום: Flash90

עוד הוסיף וכתב כי "לפיד וחבריו לאופוזיציה, בכנסת, בתקשורת ובאקדמיה, מערבבים בצדק בין הסוגיות. "רוב זה עניין טכני", קוננה אתמול נשיאת העליון בדימוס דורית ביניש, "לא על מערכת המשפט הצביע הבוחר". ובכן, זה פשוט לא נכון: כל תכניות הקואליציה לפסקת התגברות, ביטול עילת הסבירות ושינוי הרכב הועדה לבחירת שופטים היו על השולחן. לזה יש מנדט ברור מהציבור, בוודאי הרבה יותר מחוק יסוד החקיקה של 1992 שמעולם לא הופיע באף מצע בחירות של מפלגות אותה ממשלה ובו נאחזת כבוד הנשיאה כעיקר אמונה".

"הוא רוצה את איראן, האופוזיציה מזהירה שאיראן זה כאן"

בסיום דבריו, התייחס סגל לשני המינויים המפתיעים של נתניהו בממשלה החדשה."ולפיכך, בולטים שני מינויים של נתניהו מעל כולם: של יואב גלנט ושל יריב לוין. גלנט מעולם לא היה מקורב של נתניהו, לא מהסלון החברתי שלו. הוא ניסה למנותו לרמטכ"ל ב-2012 ומינה אותו לשר ביטחון ב-2022 מסיבה אחת ויחידה: להשאיר פתוחה את האפשרות של תקיפה באיראן. ואת יריב לוין הוא מינה לתיק המשפטים כדי לחולל את השינויים במערכת המשפט. כל היתר יוכפף לשתי משימות העל של נתניהו. שותפיו יוכלו לקבל מה שירצו בתנאי שלא יפריעו לו בסערות מיותרות. הוא רוצה את איראן, האופוזיציה מזהירה שאיראן זה כאן, ובין שני הקטבים האלה תתנהל הכהונה שיצאה לדרך אתמול", כתב סגל.