אנוש ועלם באו"ם: "השימוש של בני נוער באלכוהול וסמים שילש את עצמו בתקופת הקורונה"

באירוע שהתקיים באופן מקוון במסגרת דיוני המועצה הבינלאומית לסמים של האו"ם בווינה, אמרה נאוה ברק, נשיאת עמותת עלם: "למרות שחווינו שלושה סגרים, הצוותים שלנו סייעו ליותר צעירים וצעירות בלילות ברחוב"

חדשות כיפה חדשות כיפה 12/04/21 21:46 ל בניסן התשפא

אנוש ועלם באו"ם: "השימוש של בני נוער באלכוהול וסמים שילש את עצמו בתקופת הקורונה"
צילום: צילום מסך אנוש ועלם

עמותת אנוש ועמותת עלם הובילו היום (ב') לראשונה אירוע במועצה הבינלאומית לסמים נרקוטיים של האו"ם בוינה בנושא "תפקידה של הקהילה בחיבור שבין מצוקות נפשיות והתמכרויות". האירוע התקיים באופן מקוון במסגרת דיוני המועצה הבינלאומית לסמים של האו"ם בוינה שעסק בחשיבות המענים בקהילה לשילוב שבין התמכרות לבריאות הנפש.

האירוע אורגן על ידי אנוש – העמותה הישראלית לבריאות הנפש ועלם – העמותה לנוער בסיכון בתמיכת ארגון הבריאות העולמי, המשלחת הישראלית לגופים בינלאומיים ולמוסדות האום בוינה וכן הארגונים האמריקאים Jewish Child and Family Services משיקגו וYouth Advocate Program Inc מוושינגטון.

במסגרת האירוע, אמרה נאוה ברק, נשיאת עמותת עלם: "ככל שמצבי הסיכון בקרב בני נוער החריפו בעת משבר הקורונה בישראל, כך גם עלה מספר הפניות לעלם. ראינו עלייה של 30% במספר בני נוער בפרויקטים השונים של העמותה ו- 41% יותר מקרים של מצבי מצוקה ברשת. למרות שחווינו שלושה סגרים, הצוותים שלנו סייעו ליותר צעירים וצעירות בלילות ברחוב".

"עובדי ומתנדבי העמותה פגשו בני נוער שהתמודדו עם מצבי דיכאון, חרדה, הפרעות אכילה ופגיעות עצמיות. יותר ויותר צעירים ובני נוער פנו לאלכוהול ולסמים כדי להפיג את השעמום או להתמודד עם מצוקותיהם. הנוכחות הרציפה של עלם בקהילה לאורך כל תקופת הקורונה איפשרה לנו לסייע לבני נוער, צעירים וצעירות בסיכון".

רועי חומרי, ראש תחום עבודת רחוב בעלם, הוסיף כי: "בתקופת הקורונה היתה עליה של פי 4 בדיווחים על דיכאון וחרדה, פי 2 יותר מקרים של בדידות, והפרעות האכילה והפגיעות העצמיות הוכפלו במהלך הסגרים. בזמן שכל זה התרחש, השימוש באלכוהול וסמים שולש".

חומרי הציג את היכולת של עלם לפעול בתוך הקהילה, כרצף – בתי ספר, מרכזי נוער, ניידות רחוב, ברחובות וברשתות החברתיות, וכיצד הדבר מאפשר לזהות דפוסי התנהגות מוקדמים של שימוש בסמים ואלכוהול לצד התפתחות של הפרעות רגשיות. בנוסף, חומרי סיפר על תקופת הקורונה, בה יכולת זו סייעה לצוותי עלם לזהות ולאתר את מצבי הסיכון, על אף הריחוק החברתי והאתגרים השונים בתקופה זו. העובדה שצוותי עלם מעורים בקהילות רבות ברחבי הארץ ומפעילים מתנדבים מתוך הקהילה אפשרה לעלם לייצר חשיפה מוקדמת של מצבי סיכון ולתת מענים בהתאם. שכן, לגילוי מוקדם יש תרומה מכרעת להפחתת הנזק במקרים אלו של התמודדות עם מצוקות נפשיות.

שני הארגונים מחזיקים במעמד מייעץ מיוחד לאו"ם המאפשר לארגונים מובילים בחברה האזרחית בישראל לחלוק מניסיונם, לייעץ ולפתח קשרים מקצועיים עם ארגונים העוסקים בנושא בעולם, ולהעלות את המודעות הבינלאומית לנושאים הנוגעים לבריאות הנפש, נוער בסיכון והתמכרויות.  

"נרגשים מהבימה שניתנת לנו להשמיע את קולם של בני הנוער בסיכון באו"ם"

את דברי הפתיחה של האירוע נשאה סילביה ברלדסקי ברוך, נציגת המשלחת הישראלית לגופי האום בוינה, ד"ר הלה הדס, מנכ"לית אנוש וגב' נאוה ברק, נשיאת עמותת עלם. באירוע הוצגו נתונים גלובליים ומקומיים בתחום בריאות הנפש והמשתתפים דנו בנושא מזוויות שונות ובהם סקירה גלובלית ע"י ארגון הבריאות העולמי, נציגת משרד הבריאות האחראית על תחום התחלואה הכפולה ד"ר פאולה רושקה.

הילה בוצ'ן, מנהלת תחום האבחנה הכפולה באנוש, התייחסה לחשיבות החיבור בין מענים משולבים בקהילה לאנשים המתמודדים עם קושי נפשי והתמכרות והחשיבות של טווח שירותים ממוקדים.

הילה בוצ'ן, מנהלת תחום האבחנה הכפולה באנוש: "מתוך הבנה כי למעלה מ-30% מהפונים למיון פסיכיאטרי מגיעים עם רקע של שימוש בחומרים ממכרים, וכי 1 מתוך 10 אנשים בארץ סובל מהתמכרות, התחלנו לפתח מענים ייחודיים למתמודדים עם אבחנה כפולה של בריאות הנפש והתמכרות. במקרים של אבחנה כפולה תהליך השיקום מורכב יותר, שכן הידרדרות במצב הנפשי מובילה לחזרה להתמכרות, ולהיפך. משמעות מענים אלה היא שכעת אותם מתמודדים מקבלים מענה הוליסטי מקצועי תחת קורת גג אחת לשתי האבחנות, ולא בקרב נותני שירותים נפרדים."

ענבל דור קרבל, מנכ"לית עלם: "נוכחותם ומעורבותם הקבועה והמתמדת של עובדי ומתנדבי עלם בשכונות ובקהילות בישראל מאפשרת להם מגע ישיר ומתן סיוע נגיש וזמין לאוכלוסיות של בני נוער, צעירים וצעירות הנמצאים במצבי סיכון ומצוקה בכל רחבי הארץ. עבודתנו המבוססת על עקרונות של נגישות פיזית רגשית וארגונית, גישות העבודה הבלתי פורמאליות והשימוש במתנדבים מאפשרים לנו לתת את העזרה במקום וברגע הנכון ולמנוע החמרה של התנהגויות סיכון קשות כמו שימוש בחומרים ממכרים והתפתחות של מצבים נפשיים מורכבים. אנו נרגשים מהבימה שניתנת לנו להשמיע את קולם של בני הנוער בסיכון באו"ם".

ד"ר הלה הדס, מנכ"לית אנוש: "הידע והניסיון של אנוש בתחום האבחנה הכפולה באו לידי ביטוי הלכה למעשה גם בתקופת הקורונה. התפרצות הקורונה בשנה האחרונה עזרה לנו להבין כיצד עבודה מותאמת אישית שהתרחשה טרם הקורונה העניקה לאנשים בתכניות שלנו כלים משמעותיים לצלוח את התקופה הקשה הזו, תוך הקפדה על שמירת הקשר בין הצוותים למקבלי השירותים."

אנוש – העמותה הישראלית לבריאות הנפש, היא ארגון בריאות הנפש הגדול ביותר בישראל, הפועלת מזה 43 שנים לקידום שירותים בתחום הטיפול והשיקום עבור מתמודדים עם מוגבלות נפשית, צעירים ובני משפחותיהם. בשנים האחרונות עוסקת אנוש בפיתוח תחום האבחנה הכפולה לאנשים המתמודדים עם קשיים נפשיים והתמכרויות.

עלם, העמותה לנוער בסיכון, הוקמה לפני 38 שנה במטרה לסייע לבני נוער, צעירים וצעירות בסיכון לשפר ולשנות את מצבם. בשנה האחרונה עלם סייעה לעשרות אלפי בני נוער וצעירים ברחובות, במרכזי הנוער, ברשת, בליווי לחיים עצמאיים ובקצה רצף הסיכון. עמותת עלם פועלת בשיתוף פעולה עם משרד הרווחה, משרדי ממשלה נוספים, רשויות מקומיות וגופים פילנתרופיים.